Із перших вуст: досвід місцевих громад Львівської області

2019-12-09

Представник військово-цивільної адміністрації міста Щастя прийняв участь у навчальному візиті  «Практичний досвід і успішні моделі покращення функціонування місцевих громад Львівської області». Організатор поїздці Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН).

Перший день - наша група з представників Луганської та Донецької областей відвідала Жовтанську ОТГ. Познайомилися з головою громади, заступниками голови  та начальниками відділів, які розповіли про  свої практичні навички по  роботі ОТГ. Відвідали пожежну команду, амбулаторію, завітали до опорної школи та дитячого садку.

Другий день -  відвідали с. Нове Місто, яке розташовано поблизу кордону з Польщею. Познайомилися з командою сільської ради – головою та начальниками відділів, які у свою чергу поділилися своїм досвідом у створенні та функціонуванні ОТГ, про стратегію місцевого економічного розвитку в контексті партнерства, залучення інвестицій із місцевих, обласних та міжнародних організацій. Відвідали Школу місцевого економічного розвитку та ознайомилися з туристичним проектом « COWBOYKY»: Український дикий захід».

День третій – наша делегація відвідала Самбірську районну раду. У ресурсному центрі пройшла тепла зустріч з головою  ради та його командою, які розповіли про партнерство для посилення діяльності ОТГ у районі, про діючи програми підтримки та співфінансування місцевих ініціатив. Завітали у Вільшанську ОТГ, познайомилися з головою громади та її спеціалістами, які розповіли про успішні приклади вирішення проблем на своєї території. Ну а далі у нас була піша екскурсія по старому місту Львів. Від гіда Артема почули історію про старовинний Львів.

День четвертий – ОТГ с. Заболотці нас зустріла голова пані Марія  та провела зустріч у центрі надання адміністративних послуг, якій вони відкрили при створенні ОТГ. Розповіла історію створення своєї громади, інструменти та механізми стимулювання розвитку для молоді, спорту, сільськогосподарської кооперації, підприємницьких ініціатив. Багато розповідала про реалізовані проєкти, про партнерство з різними рівнями влади. Розповідала про ефективне залучення державних коштів, та коштів МТД. При переїзді до другої громади на нашому путі були Замки які ми відвідали, це замок у с. Олеські, у с. Підгірці та у місті Золочів. Далі завітали до   м. Золочів. Разом з пані Уляною та колишнім депутатом міської ради ( у якості гіда)  прогулялися містом та дізналися історію міста. Потім пройшла тепла зустріч із головою міської ради, де він разом із командою поділився успіхом розвитку свого містечка. Розповів про успішні моделі партнерства для сталого розвитку та про виклики перед створенням ОТГ: підготовка і моделювання процесів.

День п’ятий – місто Дрогобич, нас зустрічає міський голова Тарас Кучма, який розповів про своє рідне місто, про розвиток в цілому та які виникають проблеми і як вони їх вирішують. Далі надав слово своїм спеціалістам, які розповіли про практичні кейси та інструменти для партисипативного управління, про культурний розвиток, про реалізацію проєктів «Молодіжній простір» та «Реконструкція парків міста Дрогобич». Ось так пройшли незабутні п’ять днів  візиту до міста Львів.

Від представників міста Щастя щиро дякуємо  Дмитру Курочці, Анні Білявській та Ігору Назару за їх організовані та проведені зустрічі з успішними громадами  Львівської області.