Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом - інтерв'ю з керівником первинної медичної допомоги Васютіною І.І.

2018-11-14

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає.

Керівник первинної медичної допомоги Васютіна І.І. в інтерв’ю розповіла щодо цієї тяжкої хвороби, а також навела статистичні дані про перебіг захворювання на діабет в місті Щастя за 9 місяців 2018 року:

Всього хворих на цукровий діабет – 343 (в т.ч. діти -2, тяжкі форми – 47, ускладнення - 170);

Інсулінозалежні – 101, в т.ч. діти -2;

Нові хворі на діабет за 2018 рік – 14;

Смерть від ускладнень діабету – понад 20 осіб.

Інтерв'ю з керівником первинної медичної допомоги Васютіною І.І.

Довідково:

Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдячуючи діяльності IDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об’єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення. Щорічно встановлюючи певну тему, яка безросередньо стосується осіб з цукровим діабетом, IDF не прагне сконцентрувати всі зусилля на акції одного дня, а розподіляє активність на цілий рік. У 2014 – 2016 роках тема ВДД буде стосуватись здорового способу життя та діабету.
На сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн. 134 тис. людей, хворих на діабет, з них 181 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін.
Всього у світі, за даними Міжнародної діабетичної федерації, хворіють 285 млн. осіб. До 2030 року кількість людей з цукровим діабетом зросте до 435 млн., прогнозують у федерації.
Діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.
Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції. Провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету).
Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.
Таким чином, всі люди, що входять до групи ризику, повинні бути пильні, перебувати на диспансерному спостереженні. Також їм рекомендовано періодично проводити пробу з навантаженням глюкозою. Для раннього виявлення цукрового діабету і порушення вуглеводного обміну останнім часом проводиться визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого достовірно вказує на порушення вуглеводного обміну.
Необхідно також знати, що будь-які захворювання можуть сприяти порушенню вуглеводного обміну і розвитку цукрового діабету. Тому своєчасне і правильне лікування всіх захворювань також сприяє попередженню цукрового діабету. Особливо уважно слід ставитися до свого стану в період з листопада по березень, тому що більшість випадків захворювання на діабет припадає на цей період. Положення ускладнюється і тим, що в цей період ваш стан може бути прийнято за вірусну інфекцію.
Щоб не було ускладнень слід грамотно лікувати сам цукровий діабет, максимально нормалізувати обмін речовин у хворого тощо.
Всесвітній день боротьби проти діабету відзначається він у день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям, хворим на діабет.
У 1921 році вчений-фізіолог Фредерік Бантінг і його асистент Чарльз Бест з Університету Торонто вперше в світі отримали інсулін і ввели
його собаці з видаленою підшлунковою залозою. І вже в 1922 року Ф. Бантінг вперше в історії зробив ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який помирав від цукрового діабету. Це був Леонард Томпсон – перша людина, яку врятував інсулін. Не минуло й року, як було розпочато виробництво інсуліну в промислових об’ємах. У 1923 році Ф. Бантінгу і Дж. Маклеоду, в лабораторії якого було зроблено відкриття, була присуджена Нобелівська премія, яку вони поділили з Ч. Бестом і Дж. Колліпом, які також брали участь в роботі.