Внесок в надійну роботу енергосистеми: ДТЕК Енерго планує спрямувати 2,3 мільярди гривень на ремонти енергоблоків ТЕС

2021-03-23

Останній місяць через потепління та повернення в мережу атомних енергоблоків навантаження на теплоелектростанції зменшилось. Це дало можливість розпочати щорічну ремонтну кампанію на ТЕС ДТЕК Енерго. Загалом в поточні, середні і капітальні ремонти ТЕС ДТЕК Енерго протягом року планує інвестувати 2,3 мільярди гривень. Це дозволить зменшити аварійність обладнання, яка спостерігалась цього опалювального сезонну через надвисоке навантаження на ТЕС, та забезпечити стабільну роботу в енергосистемі.

     «Ця зима вкотре показала потребу в маневровій тепловій генерації ДТЕК, яка знову підставила плече енергосистемі. Навантаження цього опалювального сезону було на 50% вище попереднього, як і, нажаль, аварійність. Через ремонти АЕС наші станції працювали повним складом та оперативно реагували на потреби енергосистеми. Якщо один енергоблок виходив в аварійний ремонт, то ми швидко компенсували потребу, запускаючи інший. Завдяки професіоналізму енергетиків у домівках українців завжди були світло і тепло, - зазначив генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв. -  Пік опалювального сезону ми вже пройшли, навантаження зменшилось, вже не потрібно працювати повним складом обладнання. Тому ми розпочинаємо ремонтну кампанію, щоб добре підготуватися до наступної зими».

    У березні в плановий ремонт вже вийшли 4 енергоблоки з 29, запланованих на поточний рік. Задача працівників ремонтних підприємств та енергетиків Бурштинської, Добротвірської, Курахівської та Луганської ТЕС – відремонтувати технологічне та електричне обладнання, поверхні нагріву котлоагрегатів, на яких достатньо часто виникають свищі, а також продіагностувати металеві конструкції. Поточні ремонти підвищать надійність роботи обладнання та зменшать аварійність блоків. Навесні ДТЕК Енерго планує ще сім поточних і один капітальний ремонт на своїх ТЕС.

    «Безаварійна та безпечна робота – наш пріоритет. Однак, для того, щоб зупинити тенденцію аварійності, потрібно, перш за все, стабілізувати ситуацію на енергетичному ринку, вирішити проблему накопичення боргів на ринку, та забезпечити фінансові можливості для генерації на проведення ремонтів. Наприклад, борг НЕК Укренерго перед нами дорівнює 2,4 мільярди гривен. Для реалізації наших планів по ремонтній кампанії слід вирішити всі ці проблемні питання, і в першу чергу – погасити борги перед учасниками ринку. Тільки тоді ми зможемо добре підготуватися до зими», - резюмував Ільдар Салєєв.