Важливо: на Луганщині відкриють кардіоцентр, оснащений сучасним ангіографом

2019-01-08
Важливо: на Луганщині відкриють кардіоцентр, оснащений сучасним ангіографом
 

Ангіограф буде придбано у межах урядової програми з розширення мережі кардіоцентрів за умов співфінансування з місцевим бюджетом. Кошти на закупівлю ангіографа передбачені в бюджеті‑2019.

Це обладнання застосовується для діагностики та лікування патологій судин людського організму. За його допомоги лікарі можуть розпізнати зміни у судинах та провести лікування, зокрема, стентування, і врятувати людині життя.

Кардіоцентр працюватиме в режимі 24 години на добу, без вихідних. Кожна людина, яка потрапить до нього з гострим інфарктом міокарда, тобто потребуватиме термінової медичної допомоги, матиме безкоштовне обстеження та лікування, оскільки стенти та необхідні медичні матеріали закуповують державним коштом.

Щороку в Україні 40 тисяч людей мають інфаркт, 16 тисяч серед них потребують негайного стентування. Саме тому держава розширює мережу кардіоцентрів, щоб хворі з серцево-судинними недугами мали можливість вчасно одержати професійну допомогу лікарів. Важливо, щоб пацієнт із гострим інфарктом потрапив до кардіоцентру якнайшвидше, адже від цього залежить його життя. Тому нові кардіоцентри розташовують на території країни таким чином, щоб «швидка» могла доправити пацієнта у відділення впродовж двох годин.

Загалом за 2017-2018 роки державою виділено 300 млн гривень на закупівлю 26 ангіографів для нових кардіоцентрів у різних регіонах. В бюджеті‑2019 передбачено на це ще 150 млн гривень. Таким чином, за три роки в країні з’являться 39 нових кардіоцентрів.

За матеріалами сайту «Децентралізація в Україні»