Вахтанг Кіпіані презентував у Щасті книгу “Справа Василя Стуса”

2021-02-02
Вахтанг Кіпіані презентував у Щасті книгу “Справа Василя Стуса”

 

У Щасті сьогодні, 2 лютого, відбулася культурна подія. Український історик та головний редактор Інтернет-видання «Історична Правда»Вахтанг Кіпіані презентував свою книгу “Справа Василя Стуса”. Наразі автор презентував книгу у шести містах нашої області і всюди знайшов жвавий відгук та зацікавленість у обговоренні, як подій радянського періоду, так і українського дисидентства.  

Вахтанг Кіпіані розповів про особливості роботи над книгою, у тому числі, що написана вона була на основі документів з державного архіву СБУ. Шість томів документів кримінальної справи далекого 1980 року – основна канва книги. Зустріч була неформальною, багато запитань і відповідей змушували до роздумів.

Василю Стусу не судилося за життя стати звичайним поетом, ямб і хорей став його спасінням у тюремних стінах. Рядки віршів зоставалися за гратами довгі роки, режим категорично заборонив політичному в’язню писати. І тільки завдяки випадку, римовані думки, мініатюрно нанесені на маленькі клаптики паперу, вирвалися на волю. Чимало нової інформації про життєвий та громадянський шлях українського поета, дисидента, політв’язня Василя Стуса розповів Вахтанг Кіпіані.

Зустріч продовжилася підписанням примірників книги “Справа Василя Стуса”. Доречи, у Щастинській міській публічній бібліотеці є примірник цієї книги, тепер звісно, з автографом автора Вахтанга Кіпіані.

Допомогла в організації зустрічі ГО «Культурна фортеця» та громадський активістДмитро Звонок.

Після заходу члени громадської організації   «Культурна фортеця» вже вдруге передали книги, які отримали за час волонтерської діяльності, до фонду міської бібліотеки.