«Українці будуть взимку з теплом і гарячою водою без зайвого навантаження на їх бюджет», – Сергій Гайдай на пресконференції щодо врегулювання тарифів

2021-02-09

«Українці будуть взимку з теплом і гарячою водою без зайвого навантаження на їх бюджет», – Сергій Гайдай на пресконференції щодо врегулювання тарифів

В облдержадміністрації відбулася спільна пресконференція голови ОДА Сергія Гайдая та керівника військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександра Стрюка щодо підписання меморандуму про врегулювання тарифів.
Нагадаємо, Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води підписано сьогодні, 9 лютого, між Кабінетом Міністрів України, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НАК «Нафтогаз України» і мерами українських міст.
Таким чином, підписання Меморандуму забезпечить стале проходження поточного опалювального сезону та підготовку до наступного: українці безперебійно отримуватимуть послугу опалення до кінця опалювального сезону 2020-2021 років.
«Ми знаємо, що багато було останнім часом з одного боку обурень людей щодо підняття тарифів, з іншого боку цим одразу почали спекулювати деякі політики-популісти. Тому цей Меморандум вже поставить крапку на всіх побоюваннях людей та якихось спекуляціях. Такий діалог між Урядом, Офісом Президента та мерами міст напевно пройшов вперше в такому форматі. Дуже важливо, що знайшли компроміс незалежно від політичних поглядів, партійної приналежності, вдалося об’єднати всі зусилля», – сказав на початку заходу Сергій Гайдай.
Він зазначив, що вартість послуги постачання тепла та гарячої води у багатоквартирні будинки протягом опалювального сезону 2020-2021 років змінюватись не буде. Українці будуть взимку з теплом і гарячою водою без зайвого навантаження на їх бюджет.
Меморандум також передбачає, що теплопостачальники-підприємства гарантовано отримають газ для виробництва тепла та постачання його у домівки громадян упродовж цього опалювального періоду. Для цих підприємств передбачено відстрочку оплати за природний газ та компенсацію різниці між ринковою ціною газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло.
Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатиметься на органи місцевого самоврядування.
НАК «Нафтогаз України» розробить та запровадить до 1 вересня 2021 року довгострокові цінові пропозицій для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання. Це дасть змогу уникнути цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років.
«Луганщина не стала виключенням. І так наші тарифи не радують, є певні проблеми після російської агресії та окупації частини території. Були у нас проблеми і з енергопостачанням, і накопичення боргів. Тому для Луганщини підписання меморандуму – подія з позначкою «плюс», – наголосив очільник області та додав: «Я сподіваюсь, що єдина проблема, яка у нас залишатиметься, але з якою ми працюємо при плануванні бюджету на 2021 рік, це виключно пориви на тепломережах. Але це трапляється виключно через те, що багато років капітально нічого не змінювали в мережах. Це вже технічні питання, я думаю, крок за кроком ми з ними впораємось».
Сергій Гайдай запевнив, що ціни на тепло підніматись не будуть.
«Сподіваюсь, що і надалі Уряд закріпить чітко не тільки цим меморандумом, а й закріпить на законодавчому рівні. І все у нас буде добре», – підсумував голова облдержадміністрації.
За словами Олександра Стрюка, безумовно, підписання зазначеного меморандуму можливо лише привітати, оскільки це дуже позитивне рішення: «Його виконання дозволить забезпечити стале функціонування підприємств теплопостачання, мінімізувати витрати, які несуть підприємства з генерації тепла, і, звісно, надасть можливість нашим громадянам спокійно перенести цей опалювальний сезон без потрясінь та тарифних підвищень».