Спеціалісти з соціальної мобілізації ПРООН: «Добре врядування та залученість громади»

2018-11-15

Вчора, 15 листопада, в рамках діяльності ПРООН Україна на Сході відбулася друга зустріч Робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості. Спеціалісти з соціальної мобілізації ПРООН Аліна Лебедєва та Еміль Коренєв презентували відеоролик Програми «Відновлення та розбудова миру» та поділилися досвідом реалізації проектів в Луганській області.

Це не новий проект, в ньому активно брали участь населенні пункти Луганщини, таки як, Новоайдар, Троїцьк, Попасна, Лисичанськ. В 2018 році громади успішно реалізували чимало проектів, спрямованих на громадську безпеку. Але не в узькому сенсі, а з урахуванням зміцнення інфраструктури громадської безпеки, з поширенням на роботу з молоддю, навчанням, адвокаційними проектами, розвитком міні-ініціатив громадського осередку. Проекти з громадської безпеки найшли втілення в життя громад Луганщини в різноманітних формах, найкращі з них були представлені в презентаційному відеоролику.
Зараз ПРООН оголошує новий етап своєї діяльності, терміном 2018 – 2022 рік. Міжнародна програма спрямовується на соціальну згуртованість населення громад, залучення максимальної кількості людей до активного громадського життя, створення суспільної платформи для миро побудови та розвитку регіонів на Сході України. «Нова формула діяльності ПРООН, - зазначив Еміль Коренєв, - звучить так: «Добре врядування та залученість громади».
В якості прикладу, Еміль розповів про громадський проект «Сусідська варта». Його суть полягає в попереджені правопорушень в окремому мікрорайоні N міста та створенні безпечного міського простору. Сусіді вирішили, що не поліція відповідає за безпеку, а саме кожен - я, мої сусіди, поліція, - кожен, відповідає за безпеку своєї вулиці, своєї домівки. З часом, виявилося, що «сусідська варта» дійсно попереджає злочинність і люди там зараз почувають себе комфортно і затишно, і саме головне, однією спільнотою.
Громадський проект допоміг вирішити проблему, яка стояла на часі протягом багатьох років. Він став тим місцем, де акумулюються ідеї, а жителі вирішують найважливіші проблеми у власному житті та в громаді, отримують можливість соціального розвитку, а також залучаються до процесів прийняття рішень на рівні громади.
Тренери ознайомили з ключовими аспектами діяльності Робочої групи з громадської безпеки та соціальної згуртованності м. Щастя. Першочергове завдання – це доповнити основний склад групи ініціативними представниками громадського суспільства та оформити її статус. Робоча група візьме на себе задачу мотивації до соціальної активності, взаємодії з громадськими об’єднаннями та жителями громади (молодь, ВПО, люди з обмеженими можливостями та інші категорії), які постійно збираються для вирішення певних проблем, планують спільну діяльність, виявляють спроможні ідеї для участі в залученні грантів, та надають можливість реалізації в подальшому найрізноманітніших проектів розвитку.
Аліна Лебедєва, спеціаліст з соціальної мобілізації ПРООН зуміла зацікавити присутніх на зустрічі майбутніми навчальними тренінгами для членів групи та навчальним виїздом членів дитячих громадських об’єднань – дружини юних помічників поліції «Щит» та гуртка юнацької студії журналістів "Схід life+". Діти, які проявляють себе на терені громадської діяльності, заслуговують на повагу та всебічну підтримку.