Щастинська спілка інвалідів відмітила своє 15-річчя

2017-12-05

 

Наше життя не казка, на жаль.  Пліч о пліч з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Люди з обмеженими можливостями – це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою. До цієї категорії належать діти, люди пенсійного віку та  інваліди. З усіх категорій осіб, які потребують соціального захисту, на особливу увагу заслуговують інваліди.

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета, заради якої цей день був проголошений, - це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям інвалідів.

Проведення Міжнародного дня інвалідів спрямовано на привернення уваги до проблем інвалідів, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті. В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року. В 2005 році був ухвалений закон «Про реабілітацію інвалідів в Україні», яким визначені основні принципи створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для функціонування системи підтримки фізичного, психічного і соціального благополуччя інвалідів.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте ми зобов’язані зробити його таким – подарувати свято людям, які особливо потребують нашої з вами допомоги та уваги. Ми повинні забезпечити рівні права інвалідів і їх участі в житті суспільства.

На сьогодні в Щасті є спілка інвалідів, яка вже 15 років успішно працює.  Члени спілки інвалідів  прагнуть жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації у працевлаштуванні, мати змогу брати участь у соціальному та культурному житті нашого міста. Усі ці питання на протязі 15 років допомагав вирішувати голова спілки Ус Віктор Миколайович. Виконавчий комітет Щастинської міської ради  відмітив здобутки та вклад у роботу з людьми з обмеженими можливостями Віктора Миколайовича Почесною грамотою.

На святковому зібранні піднімалися питання щодо стану життєзабезпечення інвалідів в Щасті та можливо їх вирішення. Але така категорія людей потребує не тільки поліпшення життєвого рівня, а також прийняття їх в якості особистостей на усіх ланках соціуму, в політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Третього грудня члени Щастинської спілки були не тільки в центрі уваги саме тому, що це адресна подія, а насамперед своїм якостям. Інваліди зробили виставку блискавичних художніх виробів, розказали про перебування у літньому таборі  та свої перемоги там, охоче підспівували хору ветеранів та Ігорю Івановичу Пряхіну. Інваліди с задоволенням відмітили 15-річчя своєї організації, а продуктові набори від виконавчого комітету прийшлись їм до вподоби.