Щастинська об’єднана територіальна громада отримала знання щодо реформ та врядування на основі громадської участі

2020-07-23

З 20 по 21 липня 2020 року у м. Щастя Луганське регіональне відділення Асоціації міст України (АМУ) за підтримки проекту «Демократичне врядування у Східній Україні» Агентства США з міжнародного розвитку  (USAID) провело дводенний тренінг «Підвищення обізнаності щодо реформ та процесів врядування на основі громадської участі»для Щастинської потенційної міської об’єднаної територіальної громади.

В тренінгу прийняли участь 31 представник військово-цивільної адміністрації міста Щастя,помічники-консультанти народного депутата України Вікторії Гриб, спілка жінок України, представники ЗМІ,  громадських організацій.

Тренінги  проведені у форматі міні-лекцій та практичних робіт в рамках трьох учбових модулів: «Децентралізація та управління в місцевих органах влади», «Ефективні партнерські стосунки та комунікації в контексті децентралізації в громадах», «Розвиток громади в контексті децентралізації: стратегічне планування та проєктний менеджмент».

Під час тренінгу учасники ділилися своїм досвідом з тематики тренінгу, зазначали про підтримку реформи децентралізації.

Світлана Клімкова, заступник керівника військово-цивільної адміністрації із взаємодії з громадськістю та загальних питань зазначила: «Завдяки  ініціативі Щастинської міської громади вдалося створити об'єднану територіальну громаду з адміністративним центром у м Щастя. На жаль, перші вибори в громаді не відбулися. На теперішній час, в місті створено військово-цивільну  адміністрацію. В результаті того, що громада з 2015 року не пройшла місцеві вибори, втрачено величезні ресурси на розвиток: субвенцію на розвиток інфраструктури, ПДФО, кошти ДФРР та інші».

 Учасники заходу обговорили, в якому складі буде функціонувати Щастинська об’єднана територіальна громада у відповідності до Перспективного плану формування громад Луганської області після місцевих виборів. Було зазначено також, що в міській раді розроблена Стратегії розвитку громади на період до 2025 року.

Учасники тренінгу звернули увагу на те, що  міській раді необхідно буде розробити новий сайт об’єднаної громади, з урахуванням гендерного та інклюзивного підходу, застосування інструментів електронної демократії: електронних петицій, мобільних додатків громадського реагування, форматів «Прозоре місто» тощо. Присутні зазначили, що об’єднаній громаді також необхідно буде затвердити Статут територіальної громади, у якому будуть прописані механізми проведення загальних зборів, громадських слухань, місцевих ініціатив. Представники громадських організацій розповіли про свій досвід залучення донорських організацій та розробки проєктів, які спрямовані на покращення якості життя мешканців громади.

Тетяна Ліннік, місцева активістка підкреслили важливість тренінгу: «Тренінг був дуже корисним та цікавим для подальшого розвитку громади. Ми розуміємо, що нам необхідно буде активізувати нашу громадську діяльність у відповідності до форм громадської участі, які ми опрацювали завдяки тренерам під час практичних робіт».

Данилюк Марина, голова громадської організації «Культурна фортеця» зазначила: «Всі теми тренінгу були розкриті широко, зрозуміло та доступно. Дуже гарно, що були представники не тільки громадських організацій, а і представники військово-цивільної адміністрації. Адже завдяки співпраці громади та влади можливо значно ефективніше змінювати якість життя мешканців громади на краще. Захід був насичений , сподобались цікаві практичні роботи, які закріпляли теоретичний матеріал. Сподіваємося на співпрацю».

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Проведення серії тренінгів «Підвищення обізнаності щодо реформ та процесів врядування на основі громадської участі» стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Тренінги організовано ГО «Асоціація міст України» в рамках проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).