Щастинська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини повідомляє щодо стану захворюваності у місті Щастя

2020-11-17

Щастинська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини повідомляє щодо стану захворюваності у місті Щастя

 

За весь час досліджень в місті Щастя діагноз COVID-19лабораторно підтверджений у 63 людей. З них одужали – 50, померлий – 1.

Станом на 16.11.2020 року під наглядом лікарів знаходяться – 12 осіб.

Заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я Луганської області, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, – 27,7 %.

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 16 листопада (09:00) в Україні 545 689 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 9 697 летальних, 244 197 осіб одужали. Загалом проведено 3 941 651 тестування методом ПЛР. За добу зафіксовано 9 832 нових випадки; летальних – 94; здійснено 33 486 тестувань; одужали 2 753 особи.

 

Військово-цивільна адміністрація міста Щастя просить дотримуватися протиепідемічних та індивідуальних заходів захисту

 

 

Поради населенню

щодо захисту життя та здоров’я

в період епідемії коронавірусу COVID-19

 

Основні принципи

зниження загального ризику вірусних інфекцій є такими:

- уникати тісного контакту з людьми, що мають ознаки гострих респіраторних інфекцій;

- часто мити руки, особливо після прямого контакту з хворими особами або їхнім оточенням, обов’язково – після контакту з грошима;

- уникати тісного контакту з хворими тваринами;

- не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених тваринних продуктів.

 

Якщо ознаки хвороби  з’явилися у вас або ваших близьких, необхідно звернути увагу на наявність наступних скарг та  об‘єктивних даних, характерних для СОVID-19:

- гострий початок захворювання, температура від 37 до 39 градусів, яка супроводжується ознобом;

- в перші дні переважають легкій кашель, болі в горлі, риніт;

- у деяких хворих на початку хвороби можлива нудота, блювання, діарея;

- якщо через 3-7 днів посилюється кашель, з‘являється задишка, відчуття нестачі повітря, це свідчить про ускладнення від хвороби.

 

При перших проявах хвороби необхідно телефонувати сімейному лікарю, який і має прийняти рішення про хід лікування вдома або госпіталізацію до стаціонару.

Особи з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил особистої гігієни (використовувати носові хустинки або одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

 

Особливої уваги та спостереження вимагають також особи, які

- мали тісний контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19 за 14 днів до початку захворювання;

- працювали разом у безпосередній близькості або у одному приміщенні з пацієнтом COVID-19;

- перебували разом у будь-якому транспорті;

- проживають в одному домогосподарстві.

Слід знати й про те, що на хвилі стурбованості коронавірусом з’явилось багато шахраїв, Інтернет-ресурси почали наповнюватися рекламою вакцин від нового коронавірусу. Проте зараз вакцини від коронавірусу так само як і специфічного лікування ще немає. А вживання як профілактичних, так і лікувальних засобів необхідно погоджувати із своїм сімейним лікарем.

 

Як правильно носити медичну маску та рукавички

Неправильне використання медичних масок знижує їхню ефективність.

Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Також маска попереджує зайві доторки руками до обличчя. Ризик занесення інфекції на слизові значно зменшується.

 

Як надягати маску:

  • Закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.
  • Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою.
  • Маску слід змінювати щочотири години.

Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.
Не можна використовувати маску повторно.
Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту.

Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, покладіть у поліетиленовий пакет, щільно його зав’яжіть і викиньте у смітник.

 

 

 

Коли треба застосовувати рукавички:

  • коли є передбачуваний безпосередній контакт з кров’ю або іншими біологічними рідинами, слизовими оболонками та потенційно інфікованими матеріалами;
  • коли є безпосередній контакт із пацієнтами, які інфіковані патогенами, що передаються контактним шляхом;
  • під час роботи із потенційно забрудненим обладнанням і поверхнями, що використовують під час догляду за хворими.

 

Як знімати рукавички:

  • зачепіть її на рівні долоні іншою рукою в рукавичці та обережно зніміть;
  • тримайте зняту рукавичку іншою рукою в рукавичці;
  • просуньте пальці руки без рукавички на зап’ясті під рукавичку, що залишилася надягненою, та зніміть її, загорнувши над першою рукавичкою.

Рукавички заборонено мити чи обробляти дезінфектантами, щоб використовувати повторно. Мікроорганізми не можуть бути абсолютно видалені з їхньої поверхні, до того ж втрачається цілісність структури рукавичок.

Рукавички надягають останніми з усіх засобів індивідуального захисту.

 

Поради щодо використання немедичних (тканинних) масок

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для зменшення ризику інфікування SARS-CoV-2 ідеальним поєднанням тканин і кількості шарів, є:

  • зовнішній шар з гідрофобного матеріалу (поліпропілен, поліестер або їх суміш);
  • середній шар з гідрофобного синтетичного матеріалу (поліпропілен) або з матеріалу, який посилює фільтрувальні властивості захисної маски (бавовна);
  • внутрішній шар з гідрофільного матеріалу (бавовна або тканини з домішками бавовни).

Маски, виготовлені з пористих тканин, як-от марля, мають вкрай низьку фільтрувальну ефективність – не більше 3%, навіть за великої кількості шарів. Тому застосовувати їх не раціонально.

Під час вибору тканинної маски слід звернути увагу на:

  • розмір – необхідно підбирати індивідуально, особливо якщо мова йде про дітей (маска має щільно прилягати до носа, рота і підборіддя, але не здавлювати);
  • фіксацію – ремінці або вушні петлі мають щільно тримати маску на обличчі, але не передавлювати голову (ремінці) або вуха (петлі);
  • колір – світлий, аби дитина та батьки могли чітко визначити ступінь її забруднення для своєчасної заміни;
  • декоративне оздоблення – не рекомендовано використовувати маски з вишивкою, наліпками, написами, оскільки вони можуть посилювати опір диханню (створювати відчуття недостатності повітря);
  • матеріали – мають бути стійкі до дії температур під час прання.

Прати маску необхідно щонайменше після одного дня використання при температурі не менше 60 °С протягом 60 хвилин.

Дитині протягом навчального дня необхідно щонайменше дві маски для зміни в разі забруднення.

Рекомендовано, щоб дитина самостійно обирала собі маску або зробіть її разом, такий підхід підвищить прихильність до носіння маски.

Чітко та зрозуміло поясніть дитині як правильно надягати, носити, знімати маску. Покажіть це дитині особистим прикладом.

 

Якщо на вас маска, чхати слід:

  • після зняття маски (не рекомендовано застосовувати маску на підборіддя, чіпати її руками за внутрішню чи зовнішню поверхні);
  • у згин ліктя або паперову серветку (серветку слід викинути у смітник, а руки помити з милом і водою або обробити спиртовмісним антисептиком).

Не рекомендовано чхати в маску, але якщо так сталося – необхідно негайно її замінити.

 

Як правильно застосовувати антисептик для рук?

Зараз дуже багато людей, які не зовсім правильно використовують антисептичні та дезінфікуючі засоби і з точки зору попередження можливих алергій, і з точки зору кількості застосування препарату, частоти його застосування і, найголовніше, з точки зору того, що треба робити, коли ви застосували засіб. Особливо йдеться про спиртові антисептики.

 Одразу після нанесення антисептичного засобу обов’язково треба нанести крем. Спирт знищує ліпідну мантію, шкірне сало, яке в нас в нормі захищає шкіру. Тому лише після нанесення крему можна говорити, що у вас не буде дерматитів та алергічних реакцій.

 

Відтак загальною черговістю дій при дезінфекції рук є:

1.    Обробити руки антисептиком не менше 20 секунд: тільки експозиція в 20 секунд дозволяє знищити мікроби, вірусні агенти на поверхнях наших долонь;

2.    Після антисептику змастити руки кремом: бувають антисептики, в які додається трохи гліцерину і які не так сушать шкіру. Проте, якщо у вас засіб, який не містить гліцерину, то у випадку, коли спирт висохне, є дуже велика вірогідність, що виникне сухість і, в наслідок цього, дерматологічні проблеми.

 

Чи можна робити антисептик вдома?

Так, проте дуже важливо витримувати пропорції в складі того чи іншого антисептику: в ньому має бути мінімум 70 % спирту, але якщо його буде забагато, це може викликати й опіки, й алергічні реакції, й змив шкірного жиру, який захищає нашу шкіру, в тому числі й від вірусної інфекції.

Як дезінфікувати телефон?

Так само, як і всі зовнішні засоби та поверхні: можна використовувати як спиртові антисептики, так і дезінфектанти. Головне – це прочитати інструкцію, як використовувати дезінфектант для обробки поверхонь і чітко її дотримуватись.

 

Чим дезінфікувати гроші?

На сьогодні питання дезінфекції грошей одне з найбільш актуальних.  НБУ налагодив систему дезінфекції грошей, але там цикл займає більше двох тижнів. Тому ми не захищені від того, що на грошах, які ми беремо чи віддаємо в магазині, буде коронавірус. Тому ми не можемо якісно продезінфікувати гроші самостійно. Краще за все не торкатись грошей безпосередньо, а використати одноразові рукавички.

 

Чи є оцет засобом, який вбиває вірус?

Будь-які кислоти, будь-яка хімічна активна речовина, зокрема, оцет можуть бути дезінфектантами.

 

Чи безпечні кур’єрські доставки?

Із закриттям закладів громадського харчування на період карантину різко зріс попит на кур’єрські послуги, оскільки ресторани та кафе можуть готувати їжу і доставляти її клієнтам. Крім того, більшість магазинів і навіть ринків також перейшли в режим онлайн-торгівлі.  

Зараз сервіси доставки по всьому світу впроваджують безконтактну доставку. Тобто кур’єр може залишити пакунок на порозі, у під’їзді тощо. Але знову ж таки невідомо, чи був кур’єр у рукавичках чи була особа, яка формувала цей пакунок, у рукавичках і медичній масці. Тому ризик інфікування зберігається. Якщо є можливість не замовляти і приготувати їжу самому, це буде набагато безпечніше.

Отже, якщо ви все таки вирішили скористалися кур’єрськими послугами, пам’ятайте, що краще здійснити безконтактну доставку до дверей. При цьому продукти обов’язково перекладіть у власний посуд, а упаковку утилізуйте. 

 

Що означає «самоізоляція»?

Під час пандемії COVID-19 кожен з нас потенційно може інфікуватися, наразивши на небезпеку себе та інших людей. Тому на період карантину Міністерство охорони здоров’я України радить самоізолюватися та виходити з дому тільки у разі нагальної потреби.

Самоізоляція – це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування. Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин).

Виключенням є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном).

Якщо ви не впевнені, чи потребуєте самоізоляції, або не знаєте до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте на Урядову гарячу лінію: 1545

 

Для кого потрібна самоізоляція?

Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:

• Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19.

• Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.

• Якщо ви нещодавно повернулись із-за кордону – навіть якщо у вас відсутні симптоми.

• Якщо в країні запроваджено карантин і Уряд наполегливо рекомендує дотримуватися всім карантинного режиму та самоізолюватися, щоб уникнути інфікування або ж не інфікувати інших співгромадян.

 

 

 

Скільки триває самоізоляція?

Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше, ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо). Цей термін може бути подовжено.

 

Як підготуватись до самоізоляції?

Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря, та попередньо повідомте його про причини рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

 

Що робити, якщо Ви проживаєте не одні

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, потрібно ізолюватись в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо – зробіть це.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук із милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю, використовуйте одноразові серветки та хустинки. Під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.

 

 

 

Як організувати доставку харчових продуктів?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти Вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою.

 

Що робити, якщо Вам необхідно покинути житло?

Якщо у Вас виникла гостра необхідність покинути місце самоізоляції – одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

 

Що робити якщо в Вас з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у Вас з’явились симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) – негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

Приготуйте валізу на випадок термінової шпиталізації, обов’язково поклавши до неї ліки, які ви приймаєте постійно, та амбулаторну картку з інформацією про хронічні захворювання.