Сергій Гайдай доручив завершити розробку та затвердити плани розвитку госпітальних округів Луганщини

2019-11-06
Сергій Гайдай доручив завершити розробку та затвердити плани розвитку госпітальних округів Луганщини
 

Про стан справ у системі охорони здоров’я Луганської області йшлося сьогодні на засіданні колегії облдержадміністрації. Його провів голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Інформацію з цього питання надав директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентин Шкорубський.

За підсумками Сергій Гайдай доручив керівникам територій завершити роботу щодо розробки та затвердження планів розвитку Північного, Сєвєродонецького та Лисичанського госпітальних округів, забезпечити контроль над отриманням ліцензії на медичну практику комунальними некомерційними підприємствами, що надають спеціалізовану медичну допомогу, укладання ними договорів з Національною службою здоров’я України, а також надання цього виду допомоги населенню області.

Також доручено вжити заходів щодо подальшої комп’ютеризації робочих місць лікарів у поліклінічних приймальнях та стаціонарних відділеннях.

Загалом сьогодні в області працюють 17 центрів первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких 112 амбулаторій та 210 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів. Щороку центри опрацьовують 2,7 млн відвідувань.

Якісні показники роботи лікарів первинної ланки в цілому відповідають нормативам, але  укомплектованість Центрів лікарськими кадрами становить

76,1 %, потреба в лікарях – 32 спеціалісти.

Питома вага постійного населення, яка уклала декларації з лікарями первинної ланки становить 66,3 %,  в цілому по Україні – 68 %.

У 84 аптеках мережі аптек КП «Луганська обласна «Фармація Північ» запроваджено отримання лікарських засобів за електронними рецептами. Загалом виписано 131,7 тис. рецептів.  

В амбулаторіях, розташованих вздовж лінії зіткнення, організовано роботу мобільних лікарських бригад: Лікарі світу, Міжнародне Товариство Червоного Хреста, Українська медична місія, які ведуть прийом пацієнтів та забезпечують їх лікарськими засобами на безоплатній основі.

Кошти державного бюджету на забезпечення хворих лікарськими засобами у рамках Урядової програми «Доступні ліки» протягом 2018 року спрямовано у повному обсязі на загальну суму 19,7 млн гривень.

Відповідно до укладених зі 145 аптечними закладами області договорів реалізація вищезазначеної програми продовжується за бюджетними призначеннями через Національну службу здоров’я України.

На укріплення матеріально-технічної бази Центрів щороку витрачається у середньому 23,6 млн гривень. Станом на сьогодні в районах області проводиться закупівля 57 комплектів для телемедицини.

Мережа лікарень, в яких надається спеціалізована медична допомога, - 20 закладів із загальною кількістю ліжок 3703, на яких щороку отримують лікування 110 тис. пацієнтів.

Потреба у лікарях складає 152 спеціалісти.

Всі хворі на інсулінозалежний цукровий діабет у кількості 3,8 тис. осіб на безоплатній основі отримують препарати інсуліну.

У Біловодській, Сватівській та Білокуракинській районних лікарнях відкриті та функціонують відділення інтенсивної терапії та реанімації. Діагностика  захворювань в міських та районних лікарнях області значно поліпшилася завдяки експлуатації сучасних цифрових рентген-діагностичних комплексів. Разом з цим слід зазначити низьку забезпеченість закладів комп’ютерною технікою.

У 4 районах та 3 містах обласного значення завершено перетворення лікувальних закладів у комунальні неприбуткові підприємства. На укріплення матеріально-технічної бази лікарень щороку у середньому витрачається 115 млн гривень.

Мережа лікарень, в яких надається високоспеціалізована медична допомога, складає 12 закладів із загальною кількістю ліжок 2446.

Відповідно до розпоряджень голови облдержадміністрації 7 стаціонарних закладів розпочали процедуру реорганізації у комунальне некомерційне підприємство. Планується реорганізація закладів служби екстреної медичної допомоги в одну юридичну особу з наступним її перетворенням у комунальне некомерційне підприємство. Щороку на укріплення матеріально-технічної бази закладів витрачається у середньому 133,1 млн гривень.

Співдоповідачами з цієї теми виступили Біловодський селищний голова Едуард Олєйніков та Троїцький селищний голова Демид Палагно.