Проведено онлайн семінар щодо запобігання загибелі бджіл

2020-05-26
Проведено онлайн семінар щодо запобігання загибелі бджіл
 

За останні роки спостерігаються випадки отруєння бджіл внаслідок застосування засобів захисту рослин.

Тому Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації працює над налагодженням зв’язку з органами місцевого самоврядування, сільгосппідприємствами області, бджолярами через громадські організації, що їх об’єднують. Це в свою чергу дозволить реалізовувати державну політику,спрямовану на розвиток галузей сільського господарства.

Департаментом був організований іпроведений онлайн семінар у форматі відео-Zoom-конференції з питання «Роз’яснення алгоритмів взаємодії пасічників з аграріями та органами місцевої влади» з підключенням Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

До заходу долучилися близько 100 учасників: пасічники, представники громадських організацій бджолярів, сільгосппідприємств області, органів місцевого самоврядування, райдержадміністрацій,фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, експерти міжнародних організацій.

На території Луганської області розташовано 2676 паспортизованих пасік, на яких утримується 36974 бджолосімей це 82,8 % від наявних 44700 бджолосімей. До державного реєстру потужностей операторів ринку внесено 24 % пасік.

З метою попередження та врегулювання питання отруєння бджіл за пропозицією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в області було визначено відповідальні контактні особи Департаментів агропромислового розвитку обласної та районних держадміністрацій, які сприятимуть створенню зазначеної комунікації та організовано проведення онлайн семінарів для пасічників у регіонах.

А комунікація між бджолярами і аграріями допоможе уникнути загибелі бджіл і недопущення випадків їх масового отруєння пестицидами і агрохімікатами.

Під час семінару акцентовано на причинах виникнення випадків загибелі бджіл в області, заходах, які сприятимуть їх запобіганню.

Про державну підтримку бджолярів у 2020 році доповіли директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін та його заступник Любов Безкоровайна.

Департаментом спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області розроблена пам’ятка для бджолярів області, яка допоможе пасічникам працювати в межах вимог чинного законодавства.

Представники громадських організацій бджолярів запропонували Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України переглянути реєстр отрутохімікатів для використання аграріями у технологічних процесах виробництва сільськогосподарської продукції; акцентували на впровадженні системи моніторингу та оповіщення про проведення хімічних обробок рослин, передбачені проектом «Гранд експерт»

Про допомогу бджолярам в рамках проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» розповіли експерту проекту USAID.

Учасники заходу зауважили, що проблема загибелі бджіл стає загальнодержавною і для її усунення необхідна дієва державна програма розвитку бджільництва, яка була б спрямована на удосконалення галузі.

Разом з тим наголошено, на виконанні усіма причетними до цього питання Законів України: «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди та агрохімікати».