Про ускладнення епізоотичної ситуації щодо високопатогенного грипу птиці (грип птиці) в Україні

2021-01-08

               Новоайдарське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області повідомляє про ускладнення епізоотичної ситуації щодо високо патогенного грипу птиці (грип птиці) в Україні у зв’язку з виявленням РНК вірусу пташиного грипу (тип А1 субтип Н5) у трупів птиці.

Відповідно до листа від 29.12.2020 № 01-09/457 «Щодо епізоотичної ситуації по грипу птиці в Україні» головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області спалах інфекції виявлено у трупів птиці, які знайдено на правому узбіччі автодороги Леонівка – Коблиця,на відстані близько 1км від села Леонівка, Іванківського району, Київської області та спалах грипу птиці зареєстровано в селі Яселка, Очаківського району, Миколаївської області.

До високопатогенного грипу птиці сприйнятливі як домашні, так і дикі перелітні птахи. Розповсюдження захворювання завдає значної економічної шкоди як виробникам, так і державі через заборону експорту продукції птахівництва.

Характеризується захворювання пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Міграція перелітних водоплавних птахів — один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу і проникнення його на територію України. Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний.

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

— здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

— здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

— інформувати державну ветеринарну службу міста про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

— на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

— притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

— утримувати різних види птахів окремо;

— виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

— не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

— проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

— проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

— проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

— дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

В зв’язку з вищезазначеним та з метою недопущення захворювання на пташиний грип сільськогосподарської птиці на території м. Щастя, Просимо при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, терміново сповістити  Новоайдарське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області за адресою: смт. Новоайдар, вул.Дружби,127.