Проєкт «ПОЛіДБЕЗ» збирає на зустрічі

2020-06-25

 Даний матеріал підготовлено Робочою групою із громадської безпеки міста Щастя та ГО «Агенція місцевого розвитку міста Щастя» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

ГО «АМР М. ЩАСТЯ» в рамках грантового проєкту 4093-02, «Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні», що реалізується #ПРООН, розпочала цикл заходів в рамках проєкту «ПОЛіДБЕЗ» (Поліція і Діти: інформація і Безпека).

23 червня 2020 року в Щастинському Палаці культури, із застосуванням усіх протиепідемічних заходів, проведена перша інформаційна зустріч на тему  «Обов’язки та права громадян, які мешкають в районі проведення ООС». Начальник відділу превенції відділення поліції № 1 м.Щастя Віталій Ткаченко сказав, що зараз в період карантину щастинці повинні розуміти  з якими додатковими обмеженнями вони стикаються, бо мешкають на лінії зіткнення. Права та обов’язки громадян і працівників поліції в умовах «жовтого режиму» та ООС – ці знання основа безпеки мешканців громади.

Під час зустрічі у присутніх виникали питання та пропозиції. Наприклад щодо встановлення лежачих поліцейських на вулиці Республіканській. Розмова протікала невимушено, тож торкалися так званих «незручних» питань. Пияцтво, споживання наркоречовин, порушення громадського спокою. Та найголовніше, наша байдужість. Подзвонити до поліції про правопорушення, свідком якого ви випадково стали, про батька, який пиячить та б’є  свою дитину, про хлопців, які кидають петарди – це не тільки громадський спокій, а можливо, врятоване чиєсь життя. Саме така небайдужість і є співпраця із поліцією.

 

Тема співпраці із поліцією, як основи зміни менталітету батьків та дітей, продовжилася сьогодні, 25 червня. Це перший захід у новому інформаційному центрі відділення поліції № 1 м. Щастя – «Кава з поліцейським». Вікторія Нецвітало, голова правління ГО «АМР М. ЩАСТЯ» та В’ячеслав Дубчак розповіли, що метою проєкту «ПОЛіДБЕЗ» (Поліція і Діти: інформація і Безпека) стало створення центру дружнього спілкування, інформаційної обізнаності мешканців громади. «Поліція це не каральний орган, громадяни можуть у любий зручний час прийти до поліції, щоб запитати чи просто поспілкуватися із співробітниками, чи, може за розмовою, випити чашку кофе із начальником поліції» - ділився думками із співрозмовниками В’ячеслав Дубчак.  

Безпека громади – основні пріоритети сьогодення. Тож проєкт «ПОЛіДБЕЗ» - насамперед побудова принципів взаємодії із поліцією. Стереотипи карального органу повинні зостатися у минулому. Прозорий, комфортний інформаційний центр стане дружнім мостом між мешканцями громади та охоронцями правопорядку.

Перша «Кава з поліцейським» відбулася. Проєкт ще не завершено. Попереду медіації, правові квести з дітьми та облаштування центру у комфортне, привабливе приміщення, до якого можливо  зайти та отримати відповіді на свої питання, знайти потрібну інформацію та обмінятися думками із правоохоронцями.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма  розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.