Прес-служба Управління СБУ в Луганській області повідомляє

2017-06-22

На Луганщині притягнуто до кримінальної відповідальності ще одного організатора антиконституційного «референдуму» 11 травня 2014 року

 

У Луганській області суд розглянув матеріали кримінального провадження стосовно організатора «референдуму» про «державну самостійність ЛНР», проведеного проросійськими сепаратистами в Попасній у травні 2014 року.

Коло осіб, причетних до організації антиконституційного заходу було встановлено СБУ влітку 2014 р. Згодом проведено копітку роботу щодо вивчення ролі та ступеня участі кожного з них у сепаратистській акції.

Зокрема, слідством СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Луганської області з’ясовано, що «голова Попаснянської виборчої комісії з проведення «референдуму» брав безпосередню участь в його організації, забезпечив доставку заповнених «бюлетенів» до штабу терористів у захопленій Луганській облдержадміністрації. На мітингах та через ЗМІ він оголосив жителям Попаснянського району про створення так званої «ЛНР» і закликав до збройного опору українським військовим. 

Подальші трагічні події змусили чоловіка покаятися. Він повністю та беззаперечно визнав хибність своїх вчинків.

Попаснянський районний суд Луганської області  визнав його винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України та засудив до 5 років позбавлення волі з річним випробувальним терміном.

Протягом останніх двох років у Луганській області Службою безпеки та працівниками прокуратури зібрано доказову базу та завершено досудове розслідування стосовно трьох десятків чиновників,  депутатів, представників  політичних партій, які сприяли організації псевдореферендуму. Робота з виявлення решти правопорушників триватиме й надалі, поки всі не відповідатимуть перед законом.

 

Прес-служба Управління СБУ в Луганській області