Представник Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ наголосив на необхідності утворення військово-цивільної адміністрації м. Щастя

2018-07-13
Децентралізація відкриває нові можливості для прифронтових територій
 

Призначення перших виборів депутатів Гірської, Щастинської міських, Новоайдарської селищної рад та Гірського, Щастинського міських, Новоайдарського селищного голів обговорили сьогодні, 12 липня, на нараді в облдержадміністрації.

Актуальність питання полягає в тому, що з 2015 року перші місцеві вибори не призначалися Центральною виборчою комісією через загрозу диверсійних проявів, неможливість  забезпечення безпеки громадян. Внаслідок цього утворені відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» громади фактично не мають можливості розвиватися та отримувати пряме фінансування з держбюджету.

У нараді взяли участь представники сільських, селищних, міських рад, які увійшли до складу Гірської, Щастинської та Новоайдарської об’єднаних територіальних громад, керівництво Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ, Головного управління Служби безпеки України, Головного управління Національної поліції у Луганській області, Новоайдарської райдержадміністрації, Попаснянської райдержадміністрації – районної військово-цивільної адміністрації, управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації, відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації та громадські активісти.

Учасники наради, проаналізувавши позицію представників  територіальних громад, безпекову ситуацію на їх території та фінансові перспективи дійшли висновку щодо можливості проведення перших місцевих виборів на території Гірської та Новоайдарської громад.

Щодо проведення виборів на території Щастинської ОТГ, то представником Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ наголошено на  необхідності утворення, у зв’язку зі стратегічним значенням цього населеного пункту, військово-цивільної адміністрації м. Щастя, яке розташоване в безпосередній близькості до лінії зіткнення.

У разі утворення військово-цивільної адміністрації населеного пункту проведення перших місцевих виборів у Щастинській ОТГ буде неможливим.