«Поверни борг, а то…». Вас турбують колектори: що робити?

2021-02-17
«Поверни борг, а то…». Вас турбують колектори: що робити?

 

Погіршення матеріального стану, зменшення соціального забезпечення, безробіття – кризові явища в економіці нашої країни. Переоцінюючи власні можливості, громадяни масово укладають кредитні договори на купівлю комп’ютерної та побутової техніки, квартир, будинків, автомобілів тощо, хоча не завжди можуть вчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки та суму боргу. На сьогодні досить актуальним є проблема невиконання кредитних зобов’язань клієнтами банків.

Фінансові компанії, які купують права вимоги по кредиту у банків, мікрофінансових організацій і інших кредиторів та отримують потім гроші з позичальників, для України явище порівняно нове. Позичальники часто не знають, як себе вести з фінкомпаній, що повідомила про те, що ваш борг тепер належить їм.

Розберемося в цьому питанні.

Мовою офіційних документів, діяльність зі збору боргів називається факторингом. Однак, в народі, співробітників таких компаній часто називають колекторами. Колекторська діяльність обросла багатьма міфами, і люди, які дізналися, що кредит купила фінкомпанія часто лякаються.

Дійсно, колектори часто діють грубо, на межі фолу. Боржника залякують і прагнуть створити йому проблеми. Наприклад, телефонують серед ночі, або повідомляють про проблемний кредит родичам і знайомим. Мета такої поведінки, домогтися якнайшвидшого погашення кредиту. Колектори живуть на різницю між сумою, сплаченого при покупці кредиту і реально отриманими грошима при його погашенні, їх мета швидке отримання прибутку.

Зрозуміло, що методи залякування, можуть спрацювати тільки в тому випадку, якщо у несумлінного позичальника є гроші, або він може зайняти, попросити у родичів або отримати кошти з інших джерел. Якщо грошей і можливості їх отримати немає, до криміналу колектори, як правило, не доходять. Вони починають діяти як будь-які інші кредитори:

  • Через суд вимагають примусово погасити кредит.

  • На підставі рішення суду звертаються до державних або приватних виконавцям, а ті накладають арешт на майно боржника.

  • В кінцевому підсумку, майно продається на торгах, а з виручених коштів задовольняються законні претензії кредитора.

 

Спілкування з колекторами - не найприємніше заняття. Однак, якщо вони зателефонували, чи навіть приїхали до вас - ситуація з простроченою банківською позикою, онлайн кредитом, або можливо аліментами, вийшла з під вашого контролю. Тому важливо знати, як поводитися з колекторами, щоб не лише не погіршити ситуацію, а й навіть вирішити її швидко і з вигодою для себе.

Як вести себе з фінкомпаній

Факторингові компанії, насправді, це всього лише один з типів кредиторів. Поводитися з ними слід так само, як з будь-яким іншим банком:

  • Перевірте наявність ліцензії на факторинг. Ця діяльність вимагає ліцензування та, якщо ліцензії немає, можете припинити спілкування.

  • Якщо колектори порушують правила, почніть фіксувати порушення, повідомте компанії про це і про намір подати заяву в поліцію і суд.

  • Переконайтеся, що права вимоги за вашим кредитом дійсно перейшли до фінкомпанії.

  • Вступіть до переговорів з новим кредитором. На початку, всі кредитори вимагають повного погашення боргу, включаючи всі пені і штрафи. Однак, кредит вони купили зізнижкою від 25 до 80% його номіналу, і мають простір для маневру. Викуп кредиту у фінкомпанії зі знижкою можливий.

 

                  Як поводитися, коли до вас прийшли колектори


1. Тримати себе в руках. Зберігати спокій і почуття самоповаги.
2. Не піддаватися на провокації.
3. Попросити ваших візитерів, як мінімум, представитися.
4. Пам’ятайте: ваше право – не спілкуватися з колекторами. Тим більше, не варто розмовляти, якщо ці особи відмовляються називати себе. Ви маєте право навіть не відчиняти їм двері свого помешкання.
5. Категорично не рекомендуємо відповідати на запитання щодо права власності на квартиру чи інше майно.
6. Як максимум можна взяти для ознайомлення папери, які принесли колектори. Але при цьому нічого не відповідати.
7. Якщо будуть ломитися в двері – викликати поліцію.
8. Якщо вимоги будуть настирливими (повторні візити, телефонні дзвінки, пресинг, погрози), слід звернутися до поліції із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

 

Важливо!

  • ніхто без вашого дозволу не має права заходити до квартири чи будинку (це кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162 Кримінального кодексу України – порушення недоторканості житла)

  • забирати будь-які речі (частина третя статті186 Кримінального кодексу України – грабіж, поєднаний з проникненням у житло)

  • примушувати сплатити заборгованість (стаття 355 Кримінального кодексу України – примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань)

  • присвоювати собі функції Державної виконавчої служби (стаття 356 Кримінального кодексу України – самоправство).

 

Звісно, захист своїх прав краще доручити професіоналам. Зверніться в юридичні компанії, які захищають боржників. Деякі з них спеціально придбали ліцензії на факторинг і навіть можуть викупити ваш кредит у банку і погасити його на заздалегідь узгоджених умовах. У будь-якому випадку, досвідчені юристи краще зможуть захистити ваші права і інтереси, ніж ви самі.

 

Щастинське бюро правової допомоги                                                                                                                                                                                                                                                                                                    вул. Республіканська, Сервісний центр, м. Щастя

Тел. : 095 450 58 04