Обговорені питання будівництва на Луганщині нової залізничної гілки

2019-07-10
Обговорені питання будівництва на Луганщині нової залізничної гілки
 

В облдержадміністрації проведено засідання робочої групи з питання будівництва залізничної гілки, що має з’єднати колію Кіндрашівська-Нова – Лантратівка з мережею залізниць України.

Як зауважив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, захід організовано на виконання доручень Урядової робочої групи, що відвідала Луганщину 2-3 липня.

Зокрема, підкреслено, через те, що східні та північні райони області залишилися без залізничного сполучення з рештою території держави, сільгоспвиробники змушені користуватися послугами автомобільного транспорту, що призводить з одного боку до суттєвого збільшення собівартості продукції, з іншого – до передчасного руйнування мережі автомобільних доріг. Також без залізничного сполучення залишилася Луганська ТЕС у місті Щастя, яка є єдиним виробником електроенергії в області та має нестачу вугілля через квоти РФ. Це може призвести до переходу на газ, через що зросте собівартість електроенергії.

Обласна влада постійно піднімає питання будівництва гілки на рівні профільного міністерства, Уряду та Верховної Ради України. За поданням облдержадміністрації будівництво гілки внесено до заходів Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року № 430-р, та Переліку інвестиційних проектів галузі залізничного транспорту, які плануються до реалізації, розміщеного на сайті Мінінфраструктури.

В ході засідання також обговорене питання фінансування будівництва.

Крім того, наголошено, що зазначена гілка через незначні прогнозні обсяги вантажообороту буде збитковою, тому слід розглядати питання будівництва гілки не як комерційний, а як соціальний, гуманітарний захід. За таких обставин АТ «Укрзалізниця» не готова вкладати кошти у гілку, і єдиним виходом є будівництво за кошти державного бюджету.

Представник ЛуТЕС зазначив, що ТОВ ДТЕК «Східенерго» зацікавлено у будівництві. Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін запропонував звернутися до асоціації сільгоспвиробників області з пропозицією взяти участь у фінансуванні передпроектних робіт та виготовленні проектної документації.

У нараді взяли участь члени робочої групи, начальник служби перевезень регіональної філії «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» Анатолій Горбатенко, директор ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго» Борис Сафонов, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

За інформацією прес-центру ЛОДА