Незаконні металеві гаражі та споруди у дворах багатоквартирних житлових будинків на території міста Щастя будуть знесені, якщо власники не підтвердять своє право на встановлення таких споруд

2020-05-26

             Згідно ст.211 гл.37, розділу 8 Земельного кодексу України  громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за такі порушення: самовільне зайняття земельних ділянок.Відповідно до п.1,2 ст. 212 Земельного кодексу України- самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.        

               Згідно з частиною п’ятою статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України» право на установку металевих гаражів надається тільки двум категоріям громадян. Перша - інвалідам з порушеннями опорно-рухового апарату, які мають право на отримання автомобіля з ручним керуваннямпоблизу місця їх проживання. Або їхнім представникам: наприклад, якщо мова йде про дитину-інваліда, то його батько, керуючий звичайним автомобілем, має право на ділянку під гараж. Термін надання - від 1 до 5 років. Друга категорія - інваліди Другої світової війни.Всі інші металеві гаражі, що дісталися від бабусь-дідусів, куплені у сусіда, будуть демонтовані.

       Для підтвердження законності установленого гаража інвалідам з порушеннями опорно-рухового апарату та  Другої світової війнинеобхідно  надати  до ВЦА м. Щастя копії наступних документів:

Копію посвідчення про інвалідність і копію довідки МСЕК про групу та причину         

      інвалідності.
Копію посвідчення водія:      - інваліда, якщо він керує транспортним засобом;
    - члена його сім’ї, який проживає і зареєстрований за місцем постійного проживання та      

     реєстрації інваліда і якому передається право користування автомобілем;
     - законного представника недієздатного інваліда, дитини - інваліда.
Копію свідоцтва про реєстрацію технічного засобу (технічного паспорта автомобіля).
Копію паспорта та ідентифікаційного номера інваліда.
Ксерокопії попередніх рішень виконавчого комітету Щастинської міської ради про дозвіл на розміщення збірно-розбірного металевого гаража на даній земельній ділянці або дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під розташування гаража.

Всім іншим категоріям громадян копію договору оренди землі або  документ підтверджуючий право власності на земельну ділянку та документ підтверджуючий право власності на об’єкт нерухомого майна (гараж). 

         Надалі повідомляємо що в ході обстеження території міста Щастя, спеціалістами ВЦА                 м. Щастя виявлено декілька  металевих гаражів та споруд, власників яких повідомлено про незаконне встановлення об’єкта  та самовільне користування земельною ділянкою. У зв’язку із чим велике прохання власників металевих гаражів (фото додається) звернутися до ВЦА м. Щастя для підтвердження  законності встановлення гаражів.Якщо дозвільних документів на користування земельною ділянкою та встановлення металевого гаражу немає,  Вам треба звільнити самовільно зайняту земельну ділянку  у найкоротші строки, у разі ігнорування   ВЦА м. Щастя змушена буде звернутися до суду.