Міжнародний проект "Покращення захисту даних у Луганській області" розпочався

2019-11-25

Сьогодні, 25 листопада, Щастя стало першим містом проведення міжнародного проекту «Покращення захисту даних у Луганській області – навички для місцевих жителів, досвід для країн V4». Далі тренінг пройде у Сєвєродонецьку та Попасній  протягом цієї неділі.

Проєкт реалізовано за підтримки та за участю наших давніх друзів з  Вишеградського Фонду.  Петро Пойман на відкритті заходу зауважив значення проведення заходів з кібербезпеки  саме зі Щастя, бо один із ключових напрямків – це кібербезпека крупних промислових об’єктів та регіонів в цілому на лінії розмежування.

Тренінг проводили  представники чеської та польської сторони, а саме: Барбора Неколова: SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) — Диспечерське управління і збір даних, Чеський інститут менеджерів інформаційної безпеки, перекладач/ведучий: Ленка Віх, україніст, Словацька асоціація зовнішньої політики (SFPA)  та львівський журналіст, керівник української редакції медіапорталу PolUkr.net Роман Рак. До складу міжнародної команди увійшли також волонтери з Харкова. Це Артем Фисун, депутат райради та керівник ГО «Альтернатива», який неодноразово приїжджав до Щастя, та студенти ВИШУ, зі спеціалізації кібербезпека, Ілля та Олександр.

Основний меседж від фахівців – формувати критичне мислення громадян під час інформаційної війни.  Головний захист вашого комп’ютера та персональних даних залежить в першу чергу від вас самих. Роман Рак наголосив на базовому принципі захисту: «Не пишіть в Інтернеті те, що ви не бажаєте говорити публічно».  

Під час тренінгу розмова йшла про захист смартфонів, соціальних мереж, комп’ютерів тощо. Нагадаємо основні тези:

  • Резервне копіювання даних

  • Рівень захисту айфону більший ніж андроїду (версія мобільної операційної системи тільки з моделі 6 має вбудоване шифрування)

  • Захист доступу до смарфону (краща біометрія)

  • Захист вашої SIM-карти PIN-кодом

  • Перевірка флеш дисків на віруси

  • Користування Wi-Fi не захищенимпаролем може нести загрозу

  • Використовувати складні паролі (не ідентифіковані з персональними даними, не менш 10 знаків із літерами кирилиці та латиниці,  цифрами та символами)

  • Користуватися веб-сайтом, який має захищено паролем (наприклад веб-сайт, з позначкою  HTTPS, що означає ознаку впровадження протоколу захищеного з'єднання

  • Пам’ятати стосовно соціальних мереж, що уся інформація зостається у віртуальному просторі назавжди, тому відповідально відноситися до викладеної особистої інформації, особливо стосовно дітей

  • Критично відновитися до розсилок, SMS  повідомлень від незнайомих адресатів – можливі шахрайські схеми крадіжки персональних даних

Попереду у команди ще тиждень роботи у Луганській області та детальний розбір напрямку кібербезпеки. Побажаємо Петру Пойману та його товаришам плідної роботи та впровадження культури критичного мислення.