Керівник ВЦА м. Щастя Олександр Дунець зустрівся з мешканцями Щастя та Трьохізбенки

2021-01-13

Сьогодні, 12 січня, відбулися зустрічі керівника військово-цивільної адміністрації міста Щастя Олександра Дунець з мешканцями селища Трьохізбенка та щастинцями, які мешкають у мікрорайоні Донєцкая - Гагаріна.

У селищі Трьохізбенкана зустріч прийшли 17 місцевих жителів. П’ять населених пунктів  Трьохізбенської ВЦА відтепер входять у Щастинську територіальну громаду.  Тож перша відкрита неформальна зустріч керівника ВЦА м. Щастя з простими жителями Трьохізбенки дуже важлива. У мешканців міста накопилось багато питань та пропозицій. На деякі з них Олександр Дунець одразу надав відповідь, решта питань потребують додаткового вивчення та опрацювання.

Надаємо перелік проблем та питань, які були озвучені під час зустрічі у Трьохізбенці:

  1. Відсутність транспортного сполучення з селищем Кряківка.

Відповідь: питання  буде вирішено після відновлення роботи Щастинської автостанції шляхом затвердження автобусного маршруту Трьохізбенка – Кряківка.

  1. У Трьохізбенці мешканці не можуть отримати та оформити  соціальні послуги.

Відповідь: питання наближення до користувача соціальних послуг дуже важливе. Наразі до ПРООН подані документи для створення віддаленого робочого місця Центру надання адміністративних послуг у селищі Трьохізбенка. Таким чином невдовзі запрацює віддалений ЦНАП, з можливістю подання документів за місцем проживання.

  1. Закриття у 2014 році тубдіспансеру, який мав велику кількість койко ліжок та сучасне облаштування.

Це питання, нажаль, потребує додаткового вивчення.

  1. Відсутність газопостачання. У 2015 році, під час військових дій,  була пошкоджена газомагістраль та не відновлена.

Відповідь:можливо протягнути газопровід (2 варіанта підключення до газорозподільчої магістралі). Для вирішення буде написано звернення до Нафтогазу.

  1. Територія відноситься до сільської з великою кількістю плодоовочевої продукції місцевих господарств. Проблема у відсутності ринку збуту.

Відповідь: продукцію можливо буде реалізовувати на місцевому ринку у Щасті. Для цього буде обладнано додатковий торгівельний майданчик на кварталі Енєргєтіков та вирішено питання проїзду селян.

  1. Проблема безпритульних тварин.

Відповідь:  у 2021 році буде розроблена програма щодо поводження з безпритульними тваринами. Відповідно до цієї програми вони будуть проходити стерилізацію, вакцинацію та чіпування.

 

Як повідомлялось, ситуація з захворюваністю у Трьохізбенці складна. На сьогодні хворих на пневмонію 21 особа, з них лабораторно підтверджено COVID-19 у 8 мешканців.

 

 

 

 

Щодо результатів сьогоднішньої зустрічі керівника ВЦА з містянами у мікрорайоні Донєцкая – Гагаріна.

Які загальні враження? Діалогу із владою прагнуть все більше містян, тож з кожною зустріччю збільшується кількість щастинців та їх активність. Звісно кожного разу перед керівником ВЦА м. Щастя ставлять основну велику частку питань щодо роботи комунальної галузі міста. В деяких випадках очільник міста не може надати відповідь зараз же, тоді порушена громадянами проблема буде опрацьовуватися фахівцями для подальшого її вирішення. Іноді Олександр Дунець тут же, після проведеної зустрічі, оглядає об’єкти, на які поскаржилися містяни. 

Основні питання, які задавали мешканці будинків у мікрорайоні Донєцкая – Гагаріна:

  1. Під час ремонтних робіт із заміни каналізаційних труб, біля 3-го під’їзду будинку 10а по вулиці Донєцкая, пошкоджена прибудинкова територія та досі не відновлена.

Питання буде спрямоване для опрацювання, щодо її вирішення додатково повідомимо.

  1. Проблема недобудов.

Відповідь: недобудови знаходяться у приватній власності. Із власниками споруд проводиться робота щодо забезпечення добудови споруд або впровадження заходів із безпеки занедбаних об’єктів. Гуртожиток на вулиці Гагаріна адміністрація міста готова відремонтувати та надати переселенцям. Таким чином ми вирішимо питання надання службового житла фахівцям – лікарям, освітянам, тим, яких відчувається гостра нестача у місті. Наразі три службові квартири є для лікарів за фахом: анестезіолог, судмедексперт/патологоанатом, інфекціоніст.

  1. Місцевий ринок – відсутність проїзду та благоустрою верхньої частини ринку (овочі).

Відповідь: заплановано відкрити для проїзду автотранспорту виробників  сільськогосподарської продукції.

Також буде розширення діючого ринку, з передачею площі майже 3-х соток під облаштування торгівельних павільйонів  на кварталі Енєргєтіков. Зазначений проєкт є соціальним. Торгівельні місця будуть безкоштовні за умови наявності пенсійного посвідчення та місцевої реєстрації.

  1.  Проблема безпритульних тварин.

Відповідь:  у 2021 році буде розроблена програма щодо поводження з безпритульними тваринами. Відповідно до цієї програми вони будуть проходити стерилізацію, вакцинацію та чіпування.

  1. Різниця у платіжках за тепло у квартирах однакової площі.

Відповідь: будуть задіяні спеціалісти для проведення моніторингу.

А взагалі, проблеми неконтрольованої втрати тепла у квартирах багатоповерхівок піднімається майже кожного разу. Так на кварталі вже проведено обстежування  двох домів, після чого визначено, що батареї у квартирах та труби не промивалися, гаряча вода просто не доходить до квартир. Також тепло втрачається через старі дерев’яні вікна із щілинами. Усі ці чинники треба враховувати та промивати теплоносії, замінювати чи утеплювати вікна. Опалювальний сезон буде доволі складним, підготуватися до наступного можливо буде тільки у міжсезонній період. Вже зараз можливо сказати, що працівники КП «Жилбудсервіс» зможуть надати послугу з промивки труб та кімнатних батарей ( тариф буде соціально обґрунтованим, із урахуванням вразливості домогосподарства).

  1. Щодо підписання 12 січня Президентом України Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення військово-цивільних адміністрацій" (законопроєкт № 3913, прийнятий Парламентом 17 грудня 2020 року).

Відповідь:

Цей довгоочікуваний Закон має врегулювати низку питань щодо утворення військово-цивільних адміністрацій населених пунктів як тимчасових державних органів, що здійснюють на відповідній території повноваження сільських, селищних, міських, районних у містах рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах рад та голів. 

Завтра, 13 січня, в ОДА пройде захист бюджету ВЦА ОТГ, штатного розпису. Розпочинається діяльність власних структур громади. Фінансове управління вже створено та запрацює у робочому режимі.

ПОСИЛАННЯ на відео: https://youtu.be/f8MGhmq7vBA