Грицак пояснив, чому делегацію ООН не допустили до деяких приміщень.

2016-05-26

Голова СБУ Василь Грицак. Фото: Миколи Тиса

СБУ обґрунтовано відмовила спостерігачам ООН у доступі до приміщень районних підрозділів спецслужби у зоні АТО, оскільки там не утримують затриманих чи ув’язнених.

Про це 26 травня на брифінгу у Львові повідомив голова СБУ Василь Грицак.

«Я особисто підписував документи, якими дозволяв іноземним спостерігачам відвідувати заклади тримання осіб, які перебувають під вартою – СІЗО. Але це не означає, що іноземні спостерігачі повинні заходити до районних підрозділів СБУ у зоні АТО.

Якщо ви приїдете, наприклад, у США і захочете зайти в ЦРУ чи ФБР – у підвал, у кабінет. Вас туди впустять?! По-друге, у нас не утримуються люди в районних підрозділах. Натомість там працюють оперативні співробітники. Там стоїть апаратура засекречування, зброя, документи», – пояснив В.Грицак.

Водночас голова СБУ наголосив, що СБУ працює відкрито і допускає іноземних спостерігачів до місць тримання затриманих або ув’язнених.

«Ми показали близько 600 осіб, затриманих СБУ, справи щодо яких перебувають на стадії досудового розслідування або очікують суду. Натомість з боку ДНР-ЛНР було здійснено допуск лише до чотирьох осіб. Ось вам статистика. Ми нічого не порушували у цьому плані. Я готовий поспілкуватися з членами цієї місії і дати роз’яснення», – зазначив В.Грицак.

Як повідомлялося, делегація Підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено у доступі до місць в декількох районах країни, де, за їх припущенням, працівники Служби Безпеки України позбавляють людей волі.

Делегація заявила, що візит, котрий розпочався 19 травня і мав закінчитися 26 травня, було вирішено припинити через неможливість виконати програму візиту повною мірою.