Буллінг та як протистояти - тема обговорення в середній школі №1

2018-09-20

Старшокласники Щастинської середньої школи №1 сьогодні взяли участь в інформаційній сесії – першої ланки школи медіації. Тема обговорення була присвячена буліннгу. Що стоїть за цим терміном? Буллінг - це цькування однієї дитини іншим, агресивне переслідування, яке часто поширене в школах.


Випадки насильства серед учнів завжди були частиною школи, однак зараз вони стають дедалі помітнішою. На сьогоднішній день в Україні жертвами буллінгу стають 8 з 10 дітей. Як протидіяти насильству, що повинна зробити школа, вчителя, суспільство, - саме ці питання запропонувала до обговорення шкільний медіатор І.М. Кірюхіна. В розмові прийняли участь учні 10-х та 11-х класів, вчителі, капітан поліції інспектор з ювенальної превенції Т.С. Колеснікова.


З початку розмови діти заперечували явище буллінгу в своєму навчальному закладі, але медіатор змусила присутніх задуматися щодо любих, ледь помітних проявів буллінга – презирства, ігнорування, приниження… «Чи стикаються наші діти з такими явищами, чи можуть протидіяти насильству?» - розповіла представник ювенальної превенції Т.С. Колеснікова.
Вчителя доводили – дитина не повинна зостатися сам на сам зі своєю проблемою. Саме головне – не мовчати! Ця розмова тільки початок довгого діалогу, побудови взаємовідносин на рівні довіри між учнем та вчителем, дитиною та батьками. А ще – поміж дітьми.
Тиждень старшокласники будуть думати, чим можуть їм допомогти дорослі, щоб уникнути цього ганебного явищу. Але, водночас, перед ними постануть питання: «Що робити мені, якщо однокласники принижують та б’ють незграбного хлопця?» Всі опиняються перед вибором, що робити? Заступитися? Мовчати? Продовжувати дивитися? Самим розібратися? Залучити дорослих? Розповісти вдома?