Акт злуки символічно об’єднав українські землі, – Антон Бадер

2019-01-21
Акт злуки символічно об’єднав українські землі, – Антон Бадер
 

Акт злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки має велике символічне значення для нашої країни, – вважає директор Навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка, кандидат історичних наук Антон Бадер.

«Свого часу наша країна була розділена між різними державами, зокрема центральна та східна її частини належали до Російської Імперії. І саме Акт злуки символічно об’єднав українські землі», – зауважив науковець.

Юридичних наслідків, за його словами, документ не мав, та ідею об’єднаної України у 20-х роках минулого століття також втілити не вдалося. Водночас для теперішнього часу Акт злуки має не просто символічне, а державотворче значення.

«Тривалий час недоброчесні політики розповсюджували ідею поділу України на частини та сіяли розбрат в умах громадян. Усе це робилося лише задля завоювання прихильності розділеного електорату. Про штучність цих ідей свідчить саме Акт злуки, який увінчав прагнення століттями розділених українців жити в єдиній державі», – підкреслив Антон Бадер.

Зараз, за його словами, коли Україна є соборною та незалежною державою, ми маємо посилювати зв’язки між Сходом та Заходом, зміцнюючи її зсередини.