27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

2021-01-26
27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

 

27 січня, у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

Генеральна асамблея ООН ухвалила 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…»

Сприймаючи ці події як загальнолюдську трагедію і пам’ятаючи про її жахливі наслідки, Українська держава докладає чимало зусиль для того, щоб наступні покоління ніколи не забували про ті страшні часи, і, головне, щоб це жахіття ніколи не повторилося

27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.

Голокост з грецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933–1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної належності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв були вбиті впродовж Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу.

Навчальні заклади міста Щастя, міські бібліотеки провели заходи щодо  відзначення Міжнародного дню пам’яті жертв Голокосту. Книжкові виставки, бесіди та виховні години привернули увагу молоді та громадськості до історичних подій минулого.

 

 

 

Український інститут вивчення голокосту запрошує на музейні онлайн-заняття з історії

Дорогі друзі! Запрошуємо на короткі та цікаві онлайн зустрічі з історією у музеї "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні". Графік занять буде доповнюватися. Трансляції проходитимуть у прямому ефірі на офіційній сторінці Музею у Facebook. Дивіться нас за посиланням.

 

27 січня Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на суспільному телеканалі «UA: Перший» відбудеться прем’єра документального фільму «Голокост. Засвідчений злочин». Зйомки проходили у Києві, Одесі та Дніпрі, зокрема – у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Учасниками знімального процесу стали д-р Ігор Щупак та д-р Єгор Врадій.

Режисерка стрічки – Сніжана Потапчук, Народний Герой України, яка зняла десятки фільмів про війну на сході України. Редакторка кінострічки – Євгенія Подобна, лауреатка Шевченківської премії 2020 р. за книгу «Дівчата зрізають коси» (це спогади 25 жінок, які брали участь у військових діях на Донбасі у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014–2018 рр.).

Фільм власного виробництва UA:Суспільне розповідає історії людей, які під час Другої світової війни та нацистської окупації України були ще дітьми. Вони вижили в гетто, а також стали свідками масових розстрілів, що відбувалися, за даними дослідників, приблизно в п’яти тисячах локацій по всій Україні.

У кожного з героїв загинули близькі люди – батьки, брати, сестри, кохані. В кожного було єдине завдання в ці страшні роки — вижити. Вся зібрана у фільмі мозаїка страшних спогадів — це частини історії про виживання.

 Прем’єра фільму відбудеться о 15:20 та о 21:45. Запрошуємо Вас до перегляду!