20 березня - Міжнародний день щастя

2018-03-20

Своє свято наше місто традиційно відмічає в вересні, але для нашого міста є ще один день в році, коли ми, його мешканці, можемо святкувати в міжнародному масштабі – Міжнародний день щастя. Сьогодні, 20 березня, згідно резолюції ООН мирова спільнота святкує день щастя.

Це доволі молоде свято, воно бере свій початок з 2012 року і має за мету довести, що щастя – мета всього людства, одна із основних потреб та цілей кожної людини.
ООН прагне звернути увагу суспільства кожної країни на збалансовану модель економічного розвитку країн, при якої стає можливим стійке економічне зростання та зниження рівня бідності. З 2006 року для відображення добробуту людей і стану навколишнього середовища в різних країнах світу введено Міжнародний індекс щастя.
Цей день визначили не випадково – на 20 березня також припадає день весняного рівнодення, коли ніч практично зрівняється зі світлою частиною доби. Автори ідеї хотіли показати: на щастя абсолютно всі мають рівні права, як і на те, аби щодня зустрічати сонце. Вигадали його представники Бутану. Місцевий уряд прагнув "зробити усіх громадян щасливими", там навіть зробили спеціальну державну комісію народного щастя і міністерство щастя, а загальноприйняте поняття валового внутрішнього продукту (ВВП) замінено там валовим національним щастям (саме цим показником визначається добробут нації).
Міжнародний день щастя – це нагадування всім, що варто радіти життю і бути вдячним за всі подарунки долі, навіть якщо іноді вона підкидає не надто приємні сюрпризи.