Звернення голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Віталія Комарницького з нагоди Дня пам’яті захисників України

2019-08-29
Звернення голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Віталія Комарницького з нагоди Дня пам’яті захисників України
 

Дорогі земляки!

Сьогодні ми вперше відзначаємо День пам’яті захисників України.

У новітній історії нашої держави, на превеликий жаль, тепер надто багато скорботливих дат, що пов’язані з бойовою звитягою наших військових, але ця – особлива.

Вважаю, що політика, національна самоідентичність, культура пам’яті держави формується із активних громадян, які несуть козацьку спадщину й демонструють приклад щирої любові до України. Для них, захисників України, жертовність не є самопіаром, це – сенс життя.

У 2014 році добровольчі батальйони «Херсон» та «Миротворець» й зведені роти Збройних сил України потрапили в оточення під горезвісним Іловайськом… Цю страшну трагедію пам’ятає кожен українець!

Героями не народжуються, героями становляться! Цей крилатий вислів відображає безсмертний подвиг наших бійців, які в 2014 році опинилися перед найбільшим вибором свого життя: кинути в біді або допомогти будь-якою ціною, врятувати чи дати можливість загинути, жити на колінах або до останнього подиху боротися за Незалежність улюбленої держави та волевиявлення.

Перед ними – звичайними молодими хлопцями і дівчатами, для яких Батьківщина завжди була сенсом життя, схиляє голову сьогодні вдячна Україна.

Вони мужньо зустріли трагічні події з широко відкритими очима. Вони – захисники України – були, є й будуть, прикладом для прийдешніх поколінь!

Ми мусимо не дати зганьбити світлу пам’ять наших героїв, урятувати її від привласнення непорядними й лукавими людьми, котрі, інколи, спекулюють іменами загиблих. Наші герої пожертвували своїми життями в ім’я України та її народу, тож заслуговують на пам’ять і пошану.  

Ми повинні піклуватися про тих, хто залишився без найближчих людей: дітей, батьків, чоловіків, жінок, братів та сестер, рідних і друзів. Ми зобов'язані згадувати про них не раз у рік умовно, а щоразу, при кожній нагоді. Не залишити їх з горем наодинці. Це найменше, що ми можемо зробити для них.

Ми пам’ятаємо кожного! І докладемо всіх зусиль, щоб вибороти справедливий суд для тих, хто винен у смертях та злочинах проти українського народу. Ми повинні гуртуватися довкола любові та вищої мети – повернення нашої території. Такою має стати побудова нової держави, тієї, котру бачили в своїх мріях загиблі герої і за котру вони віддали життя.

Більш за все, хочу, щоб Книгу пам’яті цієї війни більше не поповнювали нові імена.

Кожна війна – це шлях до миру. Він прийде й на нашу землю. Ми зробимо для цього все можливе.

Сьогодні ж, радіючи новому, сонячному дню, ми згадаємо тих відчайдухів, які зупинили наступ та захистили найсвятіше – країну, свободу, рідних і саме життя. Героям Слава!

 

Голова Луганської обласної державної адміністрації –

керівник обласної військово-цивільної адміністрації                         Віталій Комарницький