Заходи щодо забезпечення житлом ВПО обговорили в облдержадміністрації

2019-09-11
Заходи щодо забезпечення житлом ВПО обговорили в облдержадміністрації
 

Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб розглянуто під час апаратної наради, що провів голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький.

Як зазначив начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадим Лазніков, головними чинниками, які не дозволяли забезпечити внутрішньо переміщених осіб житлом, були правова неврегульованість та відсутність достатнього фінансування.

Так, у поточному році внесено зміни до національного законодавства з метою надання пріоритетного права внутрішньо переміщеним особам отримувати соціальне та тимчасове житло.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 09.04.2019 № 281 затверджено Регіональну цільову програму житлового кредитування внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей на 2019-2021 роки із загальним обсягом фінансування 4,5 млн грн.

Водночас кредитно-фінансовий механізм для забезпечення внутрішньо переміщених осіб постійним та доступним житлом не набув масштабного поширення через незначні обсяги коштів, виділені на ці цілі з державного та місцевих бюджетів.

Слід відзначити, на цей час питання правових механізмів надання житла внутрішньо переміщеним особам частково врегульовано. Постановою КМУ від 26.06.2019 № 582 затверджений Порядок формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб і Порядок надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Вадим Лазніков наголосив, що зазначеною постановою рекомендовано органам місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності відповідним військово-цивільним адміністраціям, починаючи з 2019 року передбачати у відповідних місцевих бюджетах кошти на формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб з урахуванням потреби в наданні такого житла.

На цей час органами місцевого самоврядування не здійснені заходи щодо виконання зазначеної постанови КМУ: не організовано облік внутрішньо переміщених осіб, які виявили бажання отримати тимчасове житло, не прийняті відповідні місцеві програми, не визначені джерела фінансування.

За результатами розгляду питання Віталій Комарницький доручив, зокрема, органам місцевого самоврядування та місцевої влади передбачити у місцевих бюджетах на 2020 рік кошти на формування фондів житла для внутрішньо переміщених осіб, а профільним структурним підрозділам облдержадміністрації – сформувати фонди житла для тимчасового проживання ВПО, утворити комісію з обліку ВПО, які потребують надання житла, та підготувати відповідну Регіональну цільову програму, спрямовану на вирішення житлового питання ВПО.

Зауважимо, що за даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в Луганській області зареєстровано 274033 внутрішньо переміщених осіб, з них – 21922 особи є отримувачами адресної допомоги на оплату проживання та житлово-комунальних послуг. Таким чином, на цей час щонайменше 13567 сімей внутрішньо переміщених осіб потребують надання житла.