Воскресне волі дух і наша слава

2017-07-12

Івано-Франківська обласна рада проголосила в Івано-Франківській області 2017 р. роком Української повстанської армії.

Інформаційна кампанія стартувала  в річницю першого бою українських повстанців із нацистами. У ніч на 8 лютого 1943 року сотня Григорія Перегіняка — “Коробки” атакувала районний центр Володимирець Рівненської області, що перебував під контролем окупантів.

Як свідчать результати соціологічних опитувань, оцінка українцями діяльності УПА залежить від рівня поінформованості про неї.

Упродовж семи десятиліть архівні дані про українських повстанців були засекречені.

Вільний доступ громадянам до документів КГБ та конфіскованих спецслужбою матеріалів УПА Україна відкрила з 2015 року.

На переконання Українського інституту національної пам’яті та громадських діячів існує потреба донесення до громадськості фактів з історії боротьби ОУН та УПА під час та після Другої світової війни.

Саме на такий інформаційний широкий рух розрахована Всеукраїнська творча естафета містами Донеччини і Луганщини «Воскресне волі дух і наша слава».

Патріотична естафета «Воскресне волі дух і наша слава» – всеобласний масштабний творчий проект, який дасть змогу пізнати нові сторінки з історії визвольного руху й загалом нашої історії. Історична пам’ять, честь і звитяга воїнів УПА, які боролися і віддавали життя за вільну незалежну Україну. Головним атрибутом на  Івано-Франківської області є фотоальбом, у якому за час естафети по селам та містечкам області було зібрано світлини, пов’язані з історією УПА.

В середу, 12 липня 2017 року, обласна естафета районів та міст «Воскресне волі дух і наша слава», присвячена 75-ій річниці створення УПА та Року УПА на Прикарпатті, замкнуло коло мистецької акції у місті Щастя.Гурт «Будьмо», Василь Михайлович, Гумористичний театр «Кум» відмінно виступили в рамках естафети. Пісні та гумор довго лились зі сцени міста Щастя. А закінчилась естафета проведенням акції підписання прапора України. Цей прапор з побажаннями від воїнів АТО з Донеччини та Луганщини, буде передано до музею УПА.