Виконавчий комітет Щастинської міської ради нагадує правила видалення зелених насаджень на території міста!

2017-06-19

Виконавчий комітет Щастинської міської ради нагадує правила видалення зелених насаджень на території міста!

Особлива увага природоохоронного законодавства до долі зелених насаджень цілком обґрунтовано і не вимагає пояснень. У свою чергу, строгість в регулюванні цієї сфери (в т. ч. підвищена відповідальність) робить надзвичайно актуальним правильне застосування приписів. Практична складність викликана тим, що мати справу з подібними питаннями доводиться нечасто. Але це не може бути виправданням для необізнаності. Щоб застрахуватися від несподіванок варто ретельно вивчити всі діючі правила. Тому в нашій публікації розглянемо організаційні тонкощі операції.

 

Перш за все потрібно подати заяву.

Право на визначення фізичного стану дерева є лише в спеціальної комісії затверджено рішенням виконавчого комітету Щастинської міської ради від 13.01.20017    № 5 «Про утворення постійно діючої комісії з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості на території м. Щастя». До складу постійно діючої комісії входять представник заявника, представника КП «Жилбудсервіс», представники виконавчого комітету Щастинської міської ради та представник територіального органу Державної екологічної інспекції у Луганській області. Тому якщо вам заважає дерево спочатку потрібно звернутися з заявою до виконавчого комітету Щастинської міської ради. Якщо ж дерево знаходиться у дворі багатоквартирного будинку, то мешканці можуть лише зібрати підписи, але рішення про його видалення прийматимуть компетентні органи.

Вищезазначена комісія обстежить дерево и визначить його подальшу долю. Аварійні рослини будуть видалені. Стан дерев також може бути добрий, задовільний і незадовільний.

Згідно постанови Постановою КМУ від 01.08.2006 № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», видалення зелених насаджень здійснюється у разі:

-          будівництва об’єкта архітектури

-          знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самостійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більше як 5см;

-          ліквідація аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;

-          відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;

-          проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-,теплопостачання та водовідведення, телекомунікації і кабельній електромережі;

-          досягнення деревом вікової межі;

-          провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;

-          ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

 

Сам посадив, сам і спиляю?

Помилковою, є думка,що якщо ви самостійно посадили дерево, то можете його самостійно видалити.

. Дерева, посаджені власноручно, без проблем можна спиляти тільки на приватизованій території. Якщо, приміром, в приватному секторі таке дерево росте не у дворі, а за огорожею на вулиці, то це вже власність місцевої влади. Якщо ж, хтось бажає посадити дерево не на своїй території, «теоретично», ви повинні погоджувати місце його висадки з міською владою, адже воно згодом не повинно нікому заважати і зобов'язано відповідати плану благоустрою міста.

 

Злочин і покарання!

Знищувати дерево без дотримання вищевикладеної процедур не законно. За таку самодіяльність Вас можуть притягнути до відповідальності - якщо не до кримінальної, то до адміністративної точно. Відповідно до ст. 153 Кодексу про адміністративні правопорушення. Знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об'єктів озеленення в населених пунктах, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб - підприємців - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо кожен мешканець нашого міста буде самостійно видаляти зелені насадження, то в подальшому наше місто перетвориться на кам’яні джунглі.