Весняні суботники у Щасті відбулися!

2017-04-10

Весняні суботники у Щасті відбулися!

 

Весна традиційно розпочалася з проведення суботників з благоустрою нашого міста. Напередодні Великодня щастинці прийняли участь у двох таких заходах, проведених в рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» – першого та восьмого квітня.  

Суботник, котрий відбувся восьмого квітня, був загальноміським. Він зібрав на вулицях Щастя біля 1000 людей - представників усіх підприємств та організацій міста. Вже о восьмої годині розпочалися роботи, а ярке весняне сонечко, безумовно допомогло створити гарний та бадьорий настрій усім його учасникам.

У цей день було прибрано дорогі та їх узбіччя, зокрема вулиця Республіканська, яка має статус автошляху обласного значення та значну протяжність. Зимовий бруд очищено, бордюри вздовж дороги засяяли білим кольором, а  узбіччя ретельно прибрано робітниками КП «ЩТЕК», КП «Жилстройсервіс», ДТЕК «Луганська ТЕС», шкіл та дитячих садочків. Зараз, коли листва на деревах починає розпускатись, а молода трава має соковито зелений колір, прибрана вулиця Республіканська, відокремлена від будинків широкою смугою озеленення, особо виглядає привабливою.

Восьмого квітня також проводились роботи у парку, розташованому в старому місті. Там зосередились, по над усім, на вирубці порослі, корчування старих дерев і пнів, розчищенні тротуарних плит, прибирання сміття та торішнього листя. Територія парку значна, тож робітники комунальних підприємств міста та виконавчого комітету доклали значних зусиль по його благоустрою. У Щасті на цей час відчувається брак місць громадського харчування, де можна провести своє дозвілля разом з сім'єю, нагодувати дитину морозивом, посидіти з друзями за чашкою кави. Тому, згодом відновлений та відреставрований парк, з кафе «В парке», може знову стати зоною відпочинку городян. А поки, усі добровольці з благоустрою старого парку по закінченні робіт пригостились гарячим кулішом та смачним м’ясом.

У центральній частині Щастя теж кипіла робота. По вулиці Каштановій співробітники   ДТЕК «Луганська ТЕС» висаджували кущі роз. Це озеленення проходило вже у другому етапі, адже восени там у рамках проекту "Місто своїми руками" були поставлені лави і закладений квітник. А зараз, по весні, дорослі разом з дітлахами з захватом робили майбутню красу. Вулиця Каштанова примикає до центральної площі і тому її затишність, благоустрій та краса, робить її не замінною для відпочинку всіх верств населення. Будемо сподіватись, що подібні благочинні проекти стануть доброю традицією в нашому містечку.

До суботнику долучилися учні школи-інтернату та його педагогічний колектив. Для дітей було за свято в сонячний день повозити тачки з торішньою травою, позбирати гілки, а заодно фотографуватися усім разом. Дитячий сміх та задоволення вчителів – це також один із підсумків весняної акції, котра розпочалася ще першого квітня, а пройде впродовж усього місяця.

Треба відмітити, той факт, що одними із перших розпочали свої персональні суботники наші городяни. Майже усі вичистили двори багатоквартирних домів та, навіть, прикрасили їх саморобними скульптурами. Наприклад, мешканці дома за адресою Республіканська, будинок 20, на ділянці свого двора встановили чудові металеві фігурки  собаці та кота,  казковий колодязь, посадили кущі самшиту та вічнозелену тую.

Першого квітня багато щастинців стали свідками, як учні, педагогі, представники громадських організацій, співробітники міської ради, відчищали паркан до ринку, від аркушів з оголошеннями, які перетворили усю його площу в стихійну дошку оголошень. До знищення цієї «брудної плями» з задоволенням приєдналось багато людей, котрі йшли по покупки у суботній день. Це ще раз доказує, що небайдужих в нашому місті чимало і можливо не тільки благоустроїти своє місто, але і зробити щось по справжньому цікаве, наприклад розписати паркан в стилі стріт-арту.  

Доречи, суботник охопив не тільки міську інфраструктуру. Є фотографія, де зображено на в’їзді у Щастя банер з гаслом  «Майбутнє лісу – у твоїх руках». Це аксіома, а для нашого регіону проблема спустошення лісів, особливо актуальна. Тому   в рамках першого проведеного суботника, до всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках» долучилися крім Щастинскої міської ради, Передільська сільська рада, підприємства та організації міста Щастя. Легені міста - це наші ліси. І неможливо дивитися без смутку на лисини вигорілого лісового масиву. З моменту проведення антитерористичної операції навколо Щастя загинуло близько 500 гектарів лісу, тому його стан можна оцінити як майже критичний. Однак наші лісники, повні ентузіазму і розраховують швидко відшкодувати втрачені насадження. Саме тому цінний внесок кожного городянина, який бере участь у проведенні таких акцій.

Під час заходу на території лісництва висадили 13 тис. сіянців сосни звичайної на площі 2,5 га. По жовтих пісках розійшлись рівними смугами рівчачки з маленькими сіянцями сосен. Висаджували майбутні зелені красуні представники усіх підприємств міста. Як сказала молода жіночка, опускаючи у лунку сіянець, що тепер вона зможе спокійно кувати для своєї дитини зелену сосну на новий рік, бо вона внесла свій вклад за для відновлення лісу та сподівається, що ще багато земляків долучяться до спасіння наших зелених легенів.

І на це є надія, бо на осінь планується ще засадити сосною площі в кількості 15 га і виділити під розплідник ділянку по над 0,75 га, в якому будуть вирощуватися сіянці сосни звичайної. Керівництво лісного господарства пояснило, що ставить собі метою на 2018 рік – відновлення площ лісу, постраждалих за час проведення АТО.

Проблеми збереження міської екосистеми мали відлуння в проведенні ще однієї весняної акції «Посади дерево миру». Каштани, катальпа, вишня, горобина, загальною кількістю до 40 дерев було висаджено на території дитячих садків, шкіл та на місці несанкціонованого складування побутових відходів (вул. Республіканська, 19в). Якби усі сміттєзвалища змогли перетворитися на квітковий сад! Але, це дуже часто залежить від нашого ставлення до навколишнього світу, від прагнення зберегти природу. Зараз важливо усім привернути увагу до питань бережливого ставлення до природного середовища, формування екологічної свідомості та патріотизму, прагнення зберегти рідну природу і країну, не допустити порушення тендітноїрівноваги природної екосистеми.

Усім учасникам весняних суботників хочеться сказати: «Дякуємо від усього серця!». З вашою допомогою наше місто стало чистим та усміхненим, так давайте і надалі підтримувати чистоту у нашому місті та робити його кращим, затишним та яскравим.

 

Виконавчий комітет Щастинської міської ради