Візит Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Щастя Вольфганга Мьоссінгера

2018-07-19
Візит Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Щастя Вольфганга Мьоссінгера

Вчора, 18 липня, Щастя, місто в Луганській області, яке розташоване на лінії розмежування, відвідав Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина Вольфганг Мьоссінгер.
Мета візиту – участь у культурно-просвітницькому заходу в рамках німецько-української платформи Київський Діалог. По приїзду, пан Мьоссінгер пройшов вуличками міста, оцінив роботи проведені з відбудови інфраструктури та зустрівся з головами міської та районної адміністрації.

В.о.міського голови О.О.Богиня та голова Новоайдарської райдержадміністрації В.В. Сергієнко розповіли консулу щодо викликів та здобутків сьогодення. Олександр Богиня зазначив труднощі щодо залучення іноземних інвесторів. Іноземному бізнесу важливо чимало факторів, насамперед – це безпека та корупція. В.о. міського голови запропонував розглянути можливість прямого інвестування регіонів розмежування, які повинні стати взірцем економічної та соціальної привабливості, оминаючи багаточисленні гілки влади.
Пан Вольфганг зацікавлено вислухав голів рад, занотував окремі факти та зазначив: «Громадське суспільство Німеччини націлено на активне сприяння демократичному розвитку України, розвитку її промисловості, відбудови постраждалих районів та залученню іноземних інвестицій в Україну. Зараз закінчується програма з підтримки урядом Німеччини Східної України та встає питання, який вигляд з 2019 року набуде ця програма».

Під час бесіди було окреслено коло питань, які особливо цікаві для Німеччини. Це насамперед ситуація із внутрішньо переміщеними особами, облаштування КПП, спроможністю налаштування комфортного перетину лінії розмежування, особливо осіб похилого віку.
Консул підкреслив факт впливовості на непідконтрольні території дій, насамперед на державному рівні, пов’язаних із привабливістю територій, таких як Щастя, які в економічній, культурній, інвестиційній сфері повинні стати «вікном» у Європу. Приємною несподіванкою для пана Мьоссінгера став факт дистанційного та екстерн навчання Луганських школярів в щастинських навчальних закладах. Молодіжна політика стала окремою темою обговорення - програми навчання за кордоном, культурний обмін та створення літніх таборів під патронатом Німеччини в Україні, створення моделі європейського шляху для української молоді. Голова Новоайдарської райдержадміністрації В.В. Сергієнко розповів про набутий досвід щодо молодіжного обміну, наші діти справляють гарне враження, налаштовують нові зв’язки з однолітками із західних регіонів країни. Це, безперечно є найвпливовішим важелем державної політики, культурного та інформаційного простору України, - підкреслив голова РДА.

Після розмови з міською владою генеральний консул відвідав вуличний університет «Графічний роман» та презентував показ фільму «Шлях до мрії. Літопис європейської єдності». Цей захід відбувся завдяки БФ «Восток-СОС» та місцевих громадських організацій (координаторка Юлія Кішенко), в рамках конкурсу міні-грантів німецько-української платформи Київський діалог.

Інформація мовою малюнка – це «Графічний роман», його запропонувала освоїти викладачка історії Гамбургського університету Імке Хансен. На своїх лекціях пані Хансен поряд з традиційними формами викладання предмету з успіхом використовує графічну інформацію, що і продемонструвала присутнім. Графічний роман «Перекресток. Девять историй о войне и насилии» справив сильне враження.


Вечір у Щасті для друзів з Німеччини закінчився жвавим обговоренням фільму «Шлях до мрії» та шляхів України до європейської спільноти.