В облдержадміністрації створили план боротьби з інвазивними комахами

2019-09-23
В облдержадміністрації створили план боротьби з інвазивними комахами
 

Сьогодні, 20 вересня, перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Погуляйко провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому буде розглядатись питання «Про заходи з локалізації та ліквідації карантинного організму – вузькозлатка ясенева смарагдова».

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області отримало інформацію через міжнародний електронний ресурс bioRxiv щодо виявлення зараження дерев ясеневою смарагдовою златкою Старокожівського урочища та прилеглих захисних лісових смуг Марківського лісництва ДП «Біловодське лісомисливське господарство».

З метою проведення моніторингових обстежень на підтвердження або спростування факту проникнення вказаного карантинного організму на територію Луганської області з РФ та здійснення вичерпних заходів з подолання наслідків вказаної події спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Луганської області, Департаменту фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби України, ДП «Біловодське лісомисливське господарство» та Гераськівської сільської ради здійснено моніторингові обстеження лісонасаджень. Обстеження лісонасаджень Старокожівського урочища Марківського лісництва ДП «Біловодське лісомисливське господарство» по вказаних на Інтернет-ресурсі GPS-координатах, підтвердили виявлення ясеневої смарагдової златки на площі 2,6 га, а також на площі 2,4 га на землях Гераськівської сільської ради Марківського району.

Термінові заходи зі знищення осередку златки розроблені міжнародними організаціями складаються з вирубки ушкоджених дерев та тих що наближені до ушкоджених, їх знищення: спалюванням, подрібненням на тирсу не більше 2,5 см та використання її як палива, закопування деревини на глибину понад 1 м. Обробки дерев хімічними засобами захисту рослин є недієвими та на практиці не застосовуються, тому що шкідник знаходиться між корою та деревиною на стовбурі.

Додатково Головне управління Держпродспоживслужби в Луганської області повідомляє, що осередок златки знаходиться на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Гераськівський», вирубка та знищення уражених дерев здійснюється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Враховуючи той факт, що вузькозлатка ясенева смарагдова є вкрай небезпечним шкідником, розповсюдження якого може завдати значної шкоди лісонасадженням України, існує необхідність щодо організації знищення осередку карантинної комахи.

За результатами доповіді та з урахуванням обговорення Юрій Погуляйко доручив Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Головному управлінню Держпродспоживслужби в Луганській області, Луганському обласному управлінню лісового та мисливського господарства невідкладно розробити комплекс заходів щодо локалізації та ліквідації осередку шкідника.

Луганському обласному управлінню лісового та мисливського господарства доручено підготувати та направити на погодження до Міністерства екології та природних ресурсів України пакет документів, необхідних для отримання лімітів використання природних ресурсів на об’єктах природно-заповідного фонду, пов’язаних із виконанням заходів з локалізації та ліквідації осередку карантинного організму.