Відбулася розмова з експертом ПРООН: переваги та ризики створення ОСББ

2019-09-10

В рамках проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН сьогодні, 10 вересня 2019 року, в приміщенні Щастинського Палацу культури відбулася презентація спільного проекту ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES).

Презентувала проект Світлана Коваль, регіональний координаторпроекту HOUSESв Луганськійобласті. Ця зустріч мала інформаційний характер щодо впровадження законів 1991 - 2015 рр. про спільне майно багатоквартирного будинку та створення ОСББ. Питання утримання житла найгарячіша тема сьогодення.  Виникла гаряча дискусія, присутні мешканці багатоквартирних, приватних, кооперативного домів та ОСББ «Геолог» запитували про переваги об’єднання та «дорожну карту» створення ОСББ, висували об’єктивні причини труднощів у створенні ОСББ, ділилися досвідом спроб ініціювання його створення.

Аплодисментами нагородили голову ОСББ «Геолог» Сергія Літвінова. Його практичні кейси покрокового впровадження   об’єднання співвласників шісті  багатоквартирних будинків справді вразили щастинців та координатора проекту. Крім механізму створення ОСББ, Сергій доказав на прикладі кварталу Геологів дієвість означеної програми. Поміняні технічні вузли водо та теплопостачання, благоустрій території та інше. И це за неповний рік, коли співвласники багатоквартирних будинків спрямовували кошти, які раніш йшли управляючої компанії, на конкретні цілі щодо поліпшення свого житла.

Запитували багато гострих питань, як то про необхідний для переходу в ОСББ капітальний ремонт житлового фонду чи приватизацію землі багатоквартирного будинку, проблему пустих квартир та інше. Головне, що ті, хто сьогодні прийшли на зустріч зацікавилися створенням ОСББ та обов’язково будуть на наступній зустрічі з експертами ПРООН, де планується розглянути механізм створення ОСББ.