Урочистості до Дня Соборності України відзначило місто Щастя

2017-01-22

Урочистості до Дня Соборності України відзначило місто Щастя

 

Нашої заслуги в тім не бачу,
Нашої не знаю в тім вини,
Що козацьку бунтівливу вдачу 
Нам лишили предки з давнини.
Нам і те не добавляє слави,
Що вони од чужоземних сил
Заступили землю кучеряву
Горами високими могил.
Бо коли, закохані в минуле, 
Прокуняємо свій великий час, 
Наша лінь нікого не розчулить, 
Слава ж та, відмовиться від нас.
Спогади докучливі, як нежить,
Що тій славі принесуть нове?
Тільки тим історія належить,
Хто сьогодні бореться й живе.

Саме ці верши підіймають здавен мрії та шлях наших пращурів з часів Петра Сагайдачногота Директорії до подій нинішнього часу. Особливо знаменно, що як у далекому 1919 р., нам сучасникам, як нагадування  щодо змоги об’єднання  у єдину соборну держану,  у святковій обстановці зачитується історичний документ - «Універсал уряду Української Народної Республіки».

Так, 22 січня, у місті Щастя відбулись  урочистості з нагоди Дня Соборності України, у яких  узяв участь виконуючий обов’язки міського голови, секретар ради Олександр Богиня. До заходу також залучилися заступник міського голови Володимир Тюрін, керівники підприємств, організацій та учбових закладів міста, військовослужбовці, активісти громадського руху та мешканці міста Щастя.

 Площа майоріла національними прапорами, а представники громадських організацій прийшли відзначити День Соборності стягами з зображенням Тараса Шевченка. Урочистості не обмежилися мітингом, в рамках якого виступив виконуючий обов'язки міського голови Олександр Богиня, який підкреслив нинішню актуальність історичної події Акту Злуки саме для нашого регіону.

Директор середньої школи № 1 Антоніна Щєголькова у своїй промові сказала такі цікаві слова: "У наш непростий час я б ввела в шкільну програму в якості обов'язкового предмета уроки толерантності".

 Історик за фахом, депутат Щастинської міської ради після величної пісні нашого кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкій», поєднуючи воєдино минуле і сьогодення, оголосив текст Універсалу.

Слідом за ним. офіцер групи цивільно-військового співробітництва ЗСУ м.Щастя. не тільки звернув увагу слухачів на те, що цей день належить кожному з нас, як історичний символ об’єднання України, а є, водночас, загальним для всіх орієнтиром майбутнього – саме суспільна, духовна і територіальна єдність України є найважливішою умовою для поступу та успіху нашої держави.

Промови були щирими, а українські пісні, виконані колективами міського Палацу культури, додавали присутнім святкового настрою. Та завершення заходу з нагоди Дня Соборності України перевершило усі сподівання – з пошаною та любов'ю молода україночка з козачатами пригощала гостей свята великим та  пишним короваєм - символом нашої родючої батьківщини.

Так закінчились урочистості до цього державного свята, почавшись з 18 січня, проведенням флеш-мобу, в якому брали участь близько 300 учнів середньої школи №2. Вони побудували живу карту своєї великої України. А вже 20 січня цю акцію підхопила середня школа №1, на своєму прикладі поєднавши в ланцюг єдності усю Україну. Побажання щастя, добра, миру, злагоди і незламної віри у гідне майбутнє України – лунали над прощею Миру.

 

Виконавчий комітет Щастинської міської ради