Унікальна та надзвичайно ефективна при лікуванні емоційних травм техніка тепер серед послуг Центру психосоціального супроводу!

2019-09-27

Унікальна та надзвичайно ефективна при лікуванні емоційних травм техніка тепер серед послуг Центру психосоціального супроводу!

З Вересня 2019 р. у ЦПСС м. Щастя розпочала роботу група "Навички психологічного самовідновлення" із додатковим заняттям за методом короткострокової терапії – EMDR. Основоположниця методу Френсіс Шапіро, припустила, що якщо в організмі є природний механізм, що забезпечує загоєння фізичних ран, то такий механізм є і для загоєння ран душевних. Це особливий психофізіологічний механізм з інформаційної переробки травматичного досвіду. Вчені встановили, що накопичений за день інформаційний масив, обробляється вночі під час сну в період швидкої фази. У цей час людина може бачити яскраві образи, переживати емоційні стани, при цьому очі будуть активно рухатися. Біологічно, саме ці рухи запускають процес переробки інформації. Саме на цьому науковому дослідженні базується метод EMDR та протокол G-TEP.

На занятті учасникам запропонували пройти протокол G-TEP. Сутність протоколу - це робота з неприємними почуттями, пов’язаними з минулим, за допомогою рухів очима, та з використанням інших способів білатеральної стимуляції. Це допомагає переробити минулий негативний досвід та забезпечує подальше його більш екологічне сприйняття. За допомогою цього протоколу можна подолати наслідки сильних психологічних потрясінь. Наприклад, після обстрілів, загрози власному життю чи раптової смерті когось із близьких, що спричинило сильну емоційну реакцію. Звичайно, у Щасті є багато охочих потрапити в таку групу, адже ми мешкаємо на лінії розмежування, багато людей не виїздили із міста під час активної фази бойових дій та пережили обстріли міста, бачили наслідки цього - загиблих серед військових та цивільних, зруйновані будівлі та інфраструктурні об'єкти - відсутність світла, газу, води по черзі, а інколи й одночасно... У кожного залишився особистий відбиток у душі, а психіка так чи інакше пристосувалась до цих ненормальних умов. Щоб підтримати своє психічне здоров'я рекомендовано опанувати Навички психологічного відновлення, а як додаткова можливість – варто попрацювати з протоколом G-TEP.

Учасники групи із цікавістю розпочали роботу, що спрямована на переробку минулого травматичного досвіду, що може викликати стрес та напругу. За даними самооцінки та зворотного зв'язку після проведення заходу, учасники першої такої групи залишились задоволені, а рівень стресового навантаження знизився.

Заняття із застосуванням Навичок психологічного самовідновлення та методу EMDR проводяться безкоштовно у ЦПСС м. Щастя. Щомісяця триває набір у нову групу! Курс триває 4 заняття, пропонуємо долучитися усім охочим! Додаткова інформація та запис за тел.: 066 235 40 33.

 Центр психосоціального супроводу працює у рамках проекту «Психосоціальна підтримка та супровід постраждалих внаслідок конфлікту в Україні» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International Мальтійської служби допомоги в Україн, що реалізує Психологічна Кризова Служба.

Анастасія Ярошенко –

координатор ЦПСС м. Щастя