У Щасті відзначено День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

2017-02-19

У Щасті відзначено День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Чергова дата у календарі свят  України була відзначена у місті Щастя – це День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 15 лютого середня загальноосвітня школа №1 імені Костянтина Кутового  вшановувала хоробрість ветеранів бойових дій, які 28 років тому пройшли горнило Афганістану.

До запрошених ветеранів звернулася з вітальною промовою директор школи Щєголькова А.А., багато теплих слів в свою адресу почули гості. Як і кожен рік, в стінах цієї  школи лунали слова пам’яті про колишнього її учня Кості Кутового. О листах, написаних Костей  з Афганістану, про останній день, коли він прикрив своїм тілом гранату, рятуючи товаришів, розповіла вчителька і друг сім'ї Кутових Скнар Світлана Анатоліївна.

Затамувавши подих дивилися діти, вчителі та воїни-інтернаціоналісти документальний фільм про Афганістан. На екрані змінювали один одного види гір, Кабула, Кундуза і Шинданта, та, таке до болі пам'ятне, 15 лютого 1989 року, коли радянські війська перетнули по мосту Дружби кордон двох країн. А по очах "афганців", присутніх у шкільному залі, можна було прочитати всю історію тієї далекої та недавньої війни. І ця біль їх луною віддавалася в душах школярів, які не з чуток знайомі зі словом «війна». В подарунок – квіти з оберегом воїнам-інтернаціоналістам та концерт, в якому щиро звучали пісні та вірші про війну. Всі - танцюристи, читці, виконавці, і передусім, педагоги школи №1 імені Кості Кутового - допомогли згадати ті страшні події і тих героїв, хто побував в Афганістані. Саме про це сказав Проскорніков Володимир Михайлович, подякувавши школярам та педагогічному колективу за це свято.

А напередодні урочистостей відбулась обласна нарада, за результатами якої залишився задоволений голова Щастинської Ради воїнів–інтернаціоналістів Валуйсков Микола Олександрович. В рамках наради розглядалися питання пільгового проїзду, лікування, надання санаторно-курортних путівок і комунальних платежів.

 За результатами, Спілці ветеранів Афганістану буде виділено 2 ліжко-місця в терапевтичному відділенні міської лікарні та додатково розглянуто питання пільгового забезпечення медикаментами. На наступний рік можливе використання чотирьох санаторних путівок. Також, було обговорено надання безкоштовного проїзду на міжміському транспорті учасникам бойових дій. Вирішено найближчим часом провести членами спілки моніторинг транспортних засобів на предмет виявлення випадків порушень зі сторони перевізчиків. Порхання повідомляти про незаконні дії за номером гарячої лінії (6452) 4 22 55  (транспортний відділ). Перевірки будуть організовані. Буде створена комісія з перевірки тарифів на опалення для пільгових категорій населення. На останнє, керівнику Щастинської Спілки ветеранів воїнів-інтернаціоналістів     Валуйському М.О. було урочисто вручено грамоту обласної ради.

Та урочистості на цьому не закінчились. 19 лютого у міському сквері відбувся мітинг з нагоди 28-річчя виводу військ з Афганістану та вшанування пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Привітав присутніх Олександр Олександрович Богиня – в.о.Щастинського міського голови, секретар ради. Він підкреслив, що український народ віддає глибоку шану солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, службовцям і працівникам, яким судилося пройти пекельне горнило бойових дій в «гарячих» точках планети. Найбільш тривалою, виснажливою, кровопролитною стала війна в Афганістані, де радянські воїни проявили мужність, стійкість та відвагу.

 Від імені виконавчого комітету Щастинської міської ради за вагомий внесок у розвиток громадянського суспільства, патріотичне виховання підростаючого покоління та з нагоди 28-ї річниці виводу військ з Афганістану, в.о.міського голови Богиня О.О. нагородив Почесною грамотою виконавчого комітету Щастинської міської ради: Проскорнікова В.М., Шульгу О.В., Шеховцова М.О., Григор’єва В.Б. Також на урочистостях відбулось нагородження  державними медалями учасників бойових дій – Перетятько В.Л., Демьяненко  О.О.

Вогкість і холод цього дня розігнала пісня "Ах ці хмари в блакитному", а пронизливість виконання Гюльюшевою Крістіною пісні "Ти ж бо вижив солдат" підкреслила урочистість хвилини мовчання та церемонії покладання квітів до монументу полеглим воїнам. А літературний блок учнів школи №1  Козлова Андрія и Скалаух Кирила було несподівано підтримано заочним зверненням полковника запасу Білоусовим Леонідом Васильовичем - не тільки воїна-Афганця, але і поета.

Вывод войск из Афганистана –

Есть у нас такая дата.
Это слезы ветерана –

Поседевшего солдата.

 

Это духи за дувалом,

Это залпы батарей,

Это  бой за перевалом,

Это слезы матерей.

 

Это  взгляд  последний с борта

И последний крик «Вперед!»,

И пробитая аорта,

И сгоревший вертолет.

 

Это та колонна с юга,

Что вошла на перевал,

Это грудь в крови у друга

И огня смертельный шквал.

 

Это мост, что на границе

И дорога та домой,

Это льготы и больница,

Это радость,что живой.

 

Есть у нас такая дата-

Вывод войск из Афганистана:

Это память для солдата,

Это слава Ветерана.

 

На закінчення мітингу, в  пам'ять про героїв, полеглих на полях битв на території інших держав, була відслужена панахида.

Виконавчий комітет Щастинської міської ради