У місті Щастя відбулася робоча зустріч в рамках виїзного засідання Комітету Верховної Ради України

2016-11-23

У місті Щастя відбулася робоча зустріч в рамках виїзного засідання Комітету Верховної Ради України

22 листопада у місті Щастя відбулася робоча зустріч в рамках виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. В засіданні приймали участь народні депутати України – представники вищеназваного Комітету Верховної Ради України: Голова Комітету Немиря Григорій Михайлович, його Перший заступник  Пацкан Валерій Васильович, член  Комітету Суслова Ірина Миколаївна,  представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Лук’яненко Жанна Володимирівна, співробітники секретаріату Комітету та інші представники міністерств та відомств. Від Луганської обласної військово-цивільної адміністрації на нараді був присутній заступник голови облдержадміністрації Клименко  Юрій Юрійович.

Місцеву владу на нараді представляло керівництво Новоайдарської райдержадміністрації та Щастинської міської ради в особі Сергієнко Віктора Валентиновича, Звєрєва Германа Рідовича, Богині Олександра Олександровича та інших держслужбовців.

Під час першого дня виїзного засідання члени Комітету Верховної Ради України відвідали населенні пункти, розташовані на лінії розмежування, це м.Щастя та смт. Станиця Луганська, де Голова Комітету Немиря Г.М. окреслив коло питань, які потребують негайного вирішення, а саме питання з моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції в Луганській і Донецькій областях, та аналізу практики застосування чинного законодавства з питань ВПО.

Зокрема народний депутат у своїй промові підкреслив заінтересованість членів Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин зібрати максимально повну та правдиву інформацію для підготовці тематичного засідання Верховної Ради України. Немиря наголосив, що рішення, прийняті в процесі виїзного засідання допоможуть лобіювати поправки до бюджету на наступний рік.

Зустріч народних депутатів з представниками місцевої влади проходила у жвавій обстановці, відбувся плідний обмін думками. Були затронути питання діяльності діючих пунктів перепустки в Луганській області та проблеми переміщення осіб з тимчасово неконтрольованої території.  Перший заступник  Голови Комітету Пацкан В.В. наголосив на необхідності вирішення проблем  отримання пенсій, інших соціальних виплат населенням, що проживає по той бік лінії розмежування.

Присутні дійшли згоди, що пенсії, зароблені в Україні, повинні бути виплачені і для цього необхідно максимально спростити чинне законодавство.  Саме для розробки нових правових норм, здатних вирішити цілий ряд питань ВПО, отримання пенсії, соціальних посібників вразливими категоріями - немічними і лежачими хворими, які проживають на тимчасово неконтрольованої території. На даний момент Комітет має певні домовленості з місією Червоного Хреста та інших європейських правозахисних організацій, котрі готові співпрацювати у вирішенні проблем вразливих верств населення на непідконтрольній території.

Народні депутати також цікавилися думками відносно шляхів вирішення проблеми реєстрації актів цивільного стану: народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, які внесені до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, коли паперовий носій актового запису зберігається на території непідконтрольній українській владі, що ускладнює надання громадянам, більшість з яких має статус ВПО, адміністративних послуг.

В продовж розмови, голова Луганської області Сергієнко В.В. позначив ряд проблем, які необхідно вирішувати для подальшого розвитку Новоайдарського району. Це стосується насамперед діючого мораторію на плату за землю підприємствам, які розташовані в зоні АТО, відсутність регуляторної політики в частині відшкодування утраченого майна, бізнесу за час проведення антитерористичної операції. Богиня О.О., в.о. міського голови, секретар Щастинської ради, проінформував зібрання щодо кількості померлих та поранених за цей час, озвучив актуальні питання відшкодування матеріальних збитків в разі втраченого здоров'я, помешкання, втрати годувальника.

Наприкінці учасники наради визначили напрями проведення спільних заходів, спрямованих на реалізацію державної інформаційної політики та розширення можливостей трансляції телевізійних каналів українського телебачення. За для цього вже вирішена уся низка питань по установці трансляційної вишки в Луганської області, доповів Звєрєв Г.Р.

Відповідно до зазначеного плану, 23 листопада  у м. Сєвєродонецьку пройде розширене засідання Комітету, на якому будуть викладено результати поїздки та зроблено висновки щодо практичного вивчення ситуації в районі лінії розмежування.