У Мінрегіоні назвали першочергові закони для нового етапу децентралізації

2018-12-22

У Мінрегіоні назвали першочергові закони для нового етапу децентралізації

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко у Комітеті ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розповів про пріоритетні законопроекти для нового етапу децентралізації.

Серед вже зареєстрованих у Парламенті це такі проекти законів:

  • «Про засади адміністративно-територіального устрою» №8051 ,
  • «Про внесення змін до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» №6403 ,
  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення, реорганізації і ліквідації, найменування і перейменування місцевих державних адміністрацій» №6641,
  • «Про службу в органах місцевого самоврядування» №8369.

За словами Геннадія Зубка, також необхідно розробити і прийняти додаткові законопроекти. У першу чергу, щодо унормування визначення суб’єкта затвердження адміністративно-територіального устрою базового рівня; затвердження адміністративно-територіального устрою районів; нові редакції законів «Про місцеве самоврядування в Україні» і «Про місцеві державні адміністрації»; внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України тощо. Важливо вирівняти ресурсну базу для органів місцевого самоврядування при здійсненні нових повноважень.

Також, це Закон про органи місцевого самоврядування у частині державного нагляду, базовий Закон про інститут префектів, а також Закон про центральні органи виконавчої влади, що стосується територіальних підрозділів на місцях і роботи центральних органів виконавчої влади і їх комунікація. 

«Наша ціль — покриття всієї території України до 2020 року об’єднаними територіальними громадами, що дасть можливість прискорити економічний розвиток країни. Ви бачите, як зростають бюджети, коли громади мотивовані. Тому, переконаний, ми це зможемо разом зробити», — зазначив Геннадій Зубко.

Як повідомлялося, децентралізація - серед головних пріоритетів Уряду на 2019 рік.