Три нові відділення екстреної та планової хірургії, ендоскопії відкрилися в обласній дитячій лікарні

2018-10-19
Три нові відділення екстреної та планової хірургії, ендоскопії відкрилися в обласній дитячій лікарні


Вчора, 18 жовтня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз урочисто відкрив три нові відділення - планової хірургії, екстреної хірургії та ендоскопії  Луганській обласній дитячій клінічній лікарні (ЛОДКЛ), що знаходиться у Лисичанську.

Відділення повністю укомплектовані обладнанням. Тут відкрито три операційних відповідного профілю, працюють спеціалісти для надання екстреної медичної допомоги – анестезіологи, хірурги, медсестри.

ЛОДКЛ обслуговує дитяче і підліткове населення 3 міст та 12 районів Луганської області, внутрішньо переміщених осіб та жителів з тимчасово окупованої території, а також із сусідньої Донецької області.

На придбання медичного та технологічного обладнання для ЛОДКЛ було використано бюджетних коштів на суму 140,0 млн. грн. Крім того, у вигляді благодійної допомоги надійшло медичного обладнання на суму близько 20 млн. грн.

Найбільш коштовне медичне устаткування встановлене та функціонує у відділенні променевої діагностики: комп’ютерний томограф, магнітно-резонансний томограф, цифровий рентген-діагностичний комплекс, система ультразвукової діагностики. Загалом обладнання цього відділення коштувало 77,7 млн грн, як наслідок – обласна лікарня отримала найсучасніше оснащення.

Повністю обладнані та функціонують відділення анестезіології та реанімації новонароджених, хірургічні відділення та операційний блок, анестезіологічне відділення з ліжками інтенсивної терапії, центральне стерилізаційне відділення.

У своєму складі лікарня об’єднує 14 стаціонарних лікувальних відділень за 18 профілями, 7 допоміжних відділень діагностики та відновлювального лікування і консультативне поліклінічне відділення Планово-консультативна та лікувально-діагностична допомога надається у стаціонарних відділеннях.

Ліжковий фонд лікарні складає 246 ліжок, у тому числі: терапевтичний профіль – 125 ліжок, хірургічний профіль – 121 ліжко, а також відділення анестезіології та інтенсивної терапії – 12 ліжок і реанімація новонароджених (відділення інтенсивної терапії новонароджених) – 3.

Служба екстреної допомоги лікарні надає медичну допомогу шляхом виїздів реанімобіля з лікарськими бригадами. За 9 місяців 2018 року було здійснено 102 виїзди.

Лікарські бригади ЛОДКЛ здійснюють планово-консультативні виїзди для надання медичної допомоги дітям області. За 9 місяців 2018року лікарі під час 10 виїздів оглянули 2,2 тис дітей.

У лікарні працює 514 працівників, в тому числі 51 лікар, середній медичний персонал – 207, молодший медичний персонал – 130, інші – 89, спеціалісти –37. Укомплектованість медичним персоналом (лікарями та медсестрами) у 2018 році становить 53,3% (2017 – 46,5%). Укомплектованість та кваліфікаційний рівень кадрів дозволяють забезпечити нормальний ритм та якість роботи служби, хоча в умовах дефіциту кадрів медичний персонал лікарні несе практично подвійне, а місцями і потрійне навантаження, тим не менше в повному обсязі надає медичну допомогу дитячому населенню Луганської області.

Загальна чисельність дитячого населення від 0 до 17 років на підконтрольній українській владі території Луганської області складає майже 106 тис. осіб, у т.ч. діти до 1-го року життя – близько 4 тисяч.

Довідково

З 11 березня 2015 року Луганську обласну дитячу клінічну лікарню передислоковано на територію, підконтрольну українській владі, до м. Лисичанська, але наявна матеріальна база була фактично відсутня. Більше 1 млн мешканців, з яких близько 130 тисяч складають діти, не мали змоги отримувати високоспеціалізовану медичну допомогу ІІІ рівня та вимушені виїжджати на консультації та оперативні втручання в інші регіони України.

За рахунок коштів обласного бюджету було розроблено проектно-кошторисну документацію, на підставі якої було затверджено загальну вартість будівництва у сумі 68 млн грн.

У ході капітального ремонту підрядною організацією було виконано монтаж внутрішніх мереж водопостачання та каналізації, мереж теплопостачання та електропостачання; ремонтні роботи 2-5 поверхів; монтаж ліфтового обладнання, пусконалагоджувальні роботи.

На сьогоднішній день вже відремонтовані психо-неврологічне відділення, травматологічне, хірургічне, ЛОР-відділення, урологічне, операційний блок, реанімація, харчоблок, пральня, аптечний склад, адміністративний корпус, хол та сходові площадки.

 

За інформацією прес-центру ЛОДА