Швейцарський фонд з протимінної діяльності ФСД в Україні провів інформаційну сесію

2018-11-09

8 листопада в місті Щастя пройшла інформаційна сесія «Інформування про мінну небезпеку ВЗВ». Захід організовано за дорученням заступника голови Луганської ОДА Клименка Ю.Ю. в рамках реалізації проекту БО «БФ «Швейцарський фонд з протимінної діяльності ФСД в Україні».
Тема актуальна для території Луганської та Донецької областей, де за період 2014 – 2017 років постраждало від мін 1720 осіб. 5-е місце за світовим рейтингом Україна займає за кількістю постраждалих від мін та вибухонебезпечних предметів. Саме про мінну небезпеку, способи запобігти нещасним випадкам говорили експерти з нетехнічного обстеження.
Нетехнічне обстеження (НТО) – це невід’ємна і постійна частина протимінної діяльності. Вона надає конкретну інформацію для планування операцій з розмінування. НТО є ключовим елементом у визначенні безпечних та небезпечних районів та майбутніх завдань з очищення територій.
Працівники FSD здійснюють свою діяльність у співпраці з українським урядом для того, щоб очистити території, постраждалі від мін та вибухонебезпечних залишків війни, що необхідно для відновлення та розбудови територій, постраждалих від військового конфлікту. Команда FSD довела статистичні дані до відома слухачів. Так, експерти Швейцарського фонду обслідували 149 2405 m2 на предмет визначення безпечних та небезпечних районів та 236 269 m2 земель було очищено від мін та вибухонебезпечних предметів в 2017 році.
На зустрічі були присутні представники підприємств та організацій міста, учні шкільних закладів та громадяни. Команда НТО ознайомила з видами мін, характерними ознаками, правилами поведінки при їх виявленні та попереджувальними знаками. Експерти наголосили, що найнебезпечніші частки – ліс та лісорозділові смуги. Надали рекомендації держатися далі від густих кущів та великої трави. Правилам поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів була приділена особлива увага.
Донбас – регіон, який за світовим рейтингом найбільш засмічена зона на Землі мінами та вибухонебезпечними залишками війни. Експерти FSD закликають населення до безпечної поведінки та підвищення рівня обізнаності.