Щастя приймає фестиваль «З країни в Україну»

2019-10-15

Вже другий рік поспіль Щастя приймає фестиваль «З країни в Україну». 13 жовтня фестивальна хвиля докотилася до останнього в цьому сезоні містечка, до Щастя. Фестиваль ще називають мандрівним, п’ять років він об’їжджає десятки місць Сходу нашої країни.

Цьогорічний формат змінився в географічному сенсі – поширився на Захід до Одещині, Приазов’я та  Закарпаття, та вибрав нове гасло «Свідомі дії свідомих людей». На прес-конференції ідейник і співзасновник Фундації соціальних інновації фестивалю «З країни в Україну» Денис Блощинський пояснив сенс цьогорічного фестивалю. Мандрівний культурно-просвітницький захід має за мету показати зміни, які сталися в кожному місті, в особистостях та в цілому в країні за останні роки.

Найбільш цікавим є те, що це дійсно подія, до втілення котрої готувалася багаточисельна команда однодумців. Кияни не тільки привезли артистів та особливі унікальні фестивальні активності, найголовніше, вони підготували місцеву команду. Щастинці протягом трьох років навчалися у Фундації соціальних інновації. За цей час змінювалися самі, посилювали свій творчий потенціал та спрямовували набуті знання на розвиток культурного та освітнього потенціалу громади. Локальна команда «ЩастяГуртом», за висловом Дениса Блощинського, показала себе самодостатньою та надалі спроможна самостійно впроваджувати та реалізовувати культурні проекти. Керівник «ЩастяГуртом» Марина Єрохіна зуміла згуртувати навкруг ідеї фестивалю дружну команду однодумців та волонтерів. Якщо в минулому році волонтерів було біля тридцяти, то цьогоріч,  більше сімдесяти волонтерів різного віку, з різних місць - наші друзі із  Петропавлівки та Бердянська. Всіх їх єднає одна мета – показати рідному місту скільки всього нового, інноваційного, цікавого є в Україні. Дати можливості кожному мешканцю маленького містечка зануритися у середовище української культури та стати активним представником українського соціуму.

Створення такої масштабної події, як культурно-освітній фестиваль «З країни в Україну» потребує ретельної підготовки та запровадження ресурсів, в тому числі міжнародних, меценатських, волонтерських. Фундація стала засновником багатьох гучних та популярних проєктів, але досі серед київської команди спеціалістів та волонтерів найулюбленішим вважається фестиваль «З країни в Україну». До нього особливе ставлення та довготривала підготовка.

Локальна щастинська та київська команди Фундації цьогоріч підготували 14 різнобічних та цікавих напрямків фестивалю:

  • Майданчик інтелектуальних ігор, де із задоволенням змагалися і діти, і дорослі.

  • «Містечко майстрів», яке працювало до самих сутінок, відтворюючи національні традиції та сучасні ремесла, духмяні воскові свічки та  офсетну печать на тканині, кулони-обереги із дерева та ляльки-мотанки.

  • Відкрита бібліотека – майданчик зустріч з письменниками,  улюблені вірши, проза та розмова про творчість та натхнення.

  • Спорт, де мали змогу показати свою вправність юні футболісти, боксери та,  навіть, хокеїсти.

  • Охорона здоров’я з психологом та засвоєнням навичок ЗСЖ, принципів здорового життя, про які з захопленням розповідали хлопці після занять на тренінгу.

  • Інтерактивний майданчик інтелектуалів «Сучасна Україна» зацікавив не тільки шаховим турніром, а також численними новими іграми.

  • Локація «Влада і громада» зібрала місцеві громадські організації, навчальні заклади та молодіжних лідерів з різних куточків України.

  • Дитячий майданчик та студія оригінальних ігор походженням з Америки, Франції, Японії, Канади, Чехії та інших країн світу.

  • Фотовиставка, фотоквест, «фотосушка», зйомка від фотографа – цей майданчик поєднав навколо улюбленої справи фахівців і початківців.

  • Малюнок панував на  фестивалі у різноманітнішому вигляді – традиційні пензлики з гуашшю, петриківський розпис,  космічні пейзажі за допомогою балончиків.

  • Шалений квест від команди «ЩастяГуртом»  та танцювальний флешмоб «Гуртом».

 

Гостей мандрівного фестивалю не тільки розважали, навчали та залучали в невимушеній та  цікавій формі до формування національної ідентичності. Волонтери нагодували усіх бажаючих традиційним козацьким кулішом, а виїзна торгівля додала охочим інших смаколіків.

Вечірній концерт українських гуртів «Та сама», «Без обмежень», Balaklava Blues, молодого виконавця Alex Silakov показав різноплановість та багатство сучасної української музики.

Безперечно, фестиваль «З країни в Україну» відповідає своєї мети. Згуртовуючи містян на культурних майданчиках, задаючи мотивацію прагнення позитивних змін, Фундація соціальних інновацій допомагає у розкритті особистості, власного творчого потенціалу та змінює життя таких маленьких містечок Сходу України,  як Щастя, Попасна, Лисичанськ, Волноваха, Торецьк, Вугледар, Авдіївка, Покровськ…  

ФОТОЗВІТ