Сергій Гайдай: ми не повинні відвідувати кладовища під час карантину

2020-04-25
 
 

Про це заявив сьогодні, 23 квітня, голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай.

«Із початку року весь світ протидіє коронавірусу. В Україні і на Луганщині, зокрема, завдяки вчасному впровадженню карантинних заходів розповсюдження цієї смертельної хвороби відбувається значно менш швидкими темпами, – зазначив Сергій Гайдай. – Щиро вдячний кожному жителю області, хто на Великодні свята залишився вдома та долучився до богослужінь у храмах он-лайн. Упевнений, такі превентивні заходи урятували багато життів. Втім, попереду в нас Провідна неділя. Розумію ваші почуття, однак закликаю дотриматися обмежувальних заходів та не відвідувати кладовища. На час карантину ми повинні утриматися від таких поїздок заради нашого з вами здоров’я та життя».

Він наголосив, що розуміючи небезпеку та за погодженням з релігійними організаціями, прийнято рішення щодо закриття територій цвинтарів та припинення руху транспорту до кладовищ. Відповідне питання підтримано регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Доручення надані головам міст, районів та об’єднаних територіальних громад Луганщини.

«Зазначені заходи є цілком обґрунтованими відповідно до практики, застосованої іншими державами під час боротьби з коронавірусом. Вони суттєво м’якші, аніж ті, до яких вдаються в країнах, де, наприклад, повністю заборонена релігійна діяльність на час пандемії. Дякую за свідомий підхід та порозуміння», – акцентував очільник Луганщини.

Слід зазначити, що рішення стосовно заборони відвідування кладовищ не поширюється на випадки здійснення поховання померлого за умови організації ритуальних обрядів із дотриманням протиепідемічних правил. Ними, зокрема, передбачена участь не більше ніж 10 осіб та забезпечення відстані між присутніми не менше ніж 1,5 м.