СБУ отримала інформацію про чергові спроби вербування проросійськими терористами громадян України

2019-04-05

СБУ отримала інформацію про чергові спроби вербування проросійськими терористами громадян України

 

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України, залучені до операції Об’єднаних сил, отримали інформацію про чергові спроби вербування наших співвітчизників «спецслужбами» терористичної організації «ЛНР». 

Цього разу СБУ встановила, що представники незаконних збройних формувань намагалися втягнути у злочинну діяльність на користь ворога двох колишніх в’язнів, які, звільнившись після відбуття покарання на  окупованій території, намагався перетнути лінію розмежування, щоб повернутися додому. Однак у пункті пропуску чоловіків затримали представники так званого «МГБ ЛНР». Одного з них після відмови збирати для бойовиків інформацію щодо дислокації й переміщення військових підрозділів Об’єднаних сил, вони віддали «на перевиховання» «казакам». Члени «казачого» НЗФ піддали бранця жорстоким тортурам, і, зрештою, відпустили із забороною повертатися. Інший колишній в’язень тричі намагався перетнути лінію розмежування і зміг виїхати з окупованої території лише з четвертого разу, після побиття у катівні «МГБ».

Прибувши на підконтрольну територію Луганської області, чоловіки відразу надали українським правоохоронцям свідчення щодо обставин свого вербування.

З початку минулого року до СБУ звернулося понад сорок наших співвітчизників із повідомленнями про факти фізичного насильства та моральних знущань з боку проросійських терористів.

Служба безпеки в черговий раз наголошує, що,відповідно до українського кримінального законодавства,державна зрада карається позбавленням волі строком до п`ятнадцяти років. Водночас від кримінальної відповідальності звільняються громадяни, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання та добровільно повідомили українським правоохоронцям про свій зв'язок з ворожою спецслужбою.

 

Прес-центр СБ України