Приєднаймося до створення реєстру нематеріальної культурної спадщини Луганщині!

2018-11-15
Приєднаймося до створення реєстру нематеріальної культурної спадщини Луганщині!

 

13 листопада відбувся брифінг для ЗМІ, який провела начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Вона зазначила, що при управлінні створена обласна комісія з формування об’єктів нематеріальної культурної спадщини. Перше засідання відбулось 7 листопада.

«Ми навіть не уявляли, які є звичаї, обряди, пісні, танці в наших селах. Луганщина не перестає дивувати своєю різноманітністю та багатогранністю збережених культурних скарбів, – говорить Аліна Адамчук. – Ми зробимо все можливе, щоб про її унікальність дізналися не тільки в Україні, але й за її межами».

Наприклад, це – автентичні пісні села Цілуйкове Білокуракінської ОТГ, особливості говору жителів смт Борівське Сєвєродонецької міськради, весільний обряд випікання різки сім’ї Костенко-Кушнарьових та казки і небелиці сім’ї Верецун Троїцького району, новопсковський куліш, павлівський капусняк з рибою Білокуракінський район тощо.

«Хочу закликати всіх жителів області! Якщо у вашої місцевості є особливі традиції, про яких ніхто не знає, інформуйте про це обласну комісію. А ми, у свою чергу, після розгляду, будемо вносити до Всеукраїнського реєстру нематеріальної культурної спадщини. Це дозволить зберегти наші звичаї для майбутній поколінь», – наголосила Аліна Адамчук. 

А яка є в нас нематеріальна культурна спадщина?! Директор Щастинського Палацу культури Марина Єрохіна займає цю посаду зовсім недавно, але вже розпочала вести розмову про необхідність дослідження та розвитку об’єктів нематеріальної культурної спадщини. Народ в нас живе талановитий та старанний, тому своєчасно постає питання опікуватися не тільки культурною спадщиною, але і втіленням найкращих культурних практик.