Повідомляє прес-служба 3-го управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

2018-01-15

Трирічний підневільний труд замість заробіток у країні-агресорі

На початку грудня цього року в Луганській області прикордонники затримали 33-річного чоловіка, який без документів перетнув російсько-український кордон. Перевірка показала, що це мешканець одного з центральних регіонів, який невдало з’їздив до Росії у пошуках високооплачуваної роботи. Під час фільтраційних заходів, що проводили співробітники СБУ, колишній заробітчанин розповів, як був ошуканий і протягом трьох років примусово й безоплатно працював на користь російських кримінальних ділків.

У 2014 році 33-річному Олексію К. приватний підприємець із Розсоші Воронезької області запропоновував працевлаштування на своєму сільськогосподарському підприємстві. Заробітну плату у 360 000 рублів він пообіцяв виплатити після завершення робіт. Однак на місці роботодавець нібито для тимчасової реєстрації забрав в українця паспорт і більше не повернув. Натомість чоловік працював на нього безоплатно протягом трьох років.

Аби примусити до рабської неоплачуваної роботи, роботодавець погрожував йому зброєю та залякував своїми корупційними зв'язками в керівництві районного відділку поліції. У місцевих правоохоронців скарги Олексія на дії підприємця викликали лише сміх.

Окрім сільськогосподарських робіт, чоловік за вказівкою хазяїна займався скупленням у російських військових дизельного пального та його перепродажем на АЗС. Військові зливали солярку з військової техніки, яку доправляли у бік українського кордону нібито на навчання.

Наприкінці листопада цього року, не витримавши принизливого ставлення та нелюдських умов праці, чоловік утік від роботодавця. У подібну ситуацію потрапив 44-річний Михайло Б. з Івано-Франківщини. У квітні 2014 року у місті Мінеральні Води на Ставропільщині вигідні мови праці йому запропонували двоє кавказців. Однак замість цього вони забрали в чоловіка документи та вивезли його до віддаленого фермерського господарства, де до січня 2017 року утримували та примушували безоплатно працювати. Михайлу вдалося втекти та працевлаштуватися в іншому місці. Однак невдовзі за порушення міграційного законодавства його затримали співробітники ФМС РФ. Суд оштрафував заробітчанина на 2 тисячі рублів та примусово видворив із Росії. Наразі обидва невдалі заробітчани мають відновлювати втрачені документи. На заробітки до РФ тепер вони навряд чи поїдуть.

Факти грубих порушень у цій країні прав і свобод українських громадян, які виїжджають туди для працевлаштування, не є поодинокими. Потрапивши в скрутну ситуацію в Росії, українці стають вразливими для російського криміналітету, а нерідко і для спеціальних служб РФ. Аби уникнути потрапляння у подібні обставини, співробітники СБУ радять остерігатися неофіційних та сумнівних каналів пошуку роботи в країні-агресорі. Якщо ж уникнути компрометуючої ситуації в Росії не вдалося, після повернення до України треба негайно поінформувати СБУ для попередження її негативних наслідків.

Прес-служба 3-го управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях