Поліція закликає зберегти первоцвіт для нащадків

2019-03-21
Поліція закликає зберегти первоцвіт для нащадків

На Луганщині розпочалася поліцейська операція «Первоцвіт», яка має на меті попередити знищення перших весняних квітів. Правоохоронці спільно з Державною екологічною інспекцією починають проводити спільні рейди.

Щороку, навесні, сотні, якщо не тисячі містян зривають, продають та купують букетики ранніх квітучих рослин. Аби зберегти екосистему та попередити повне їх знищення, поліція нагадує про відповідальність не лише для продавців, а й для покупців та збирачів ранньовесняних квітів.

Ст. 88-1 КУпАП «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу» передбачає штраф від 510 грн до 1700 грн – за порушення правил оборудок з первоцвітами.

В разі, якщо ці рослини занесені до Червоної Книги України, то штраф значно збільшується до 1700-3655 грн. з конфіскацією об’єктів.

Ця норма діє і для продавців і для покупців, тож несе величезну шкоду не лише для екосистеми, а й суттєво б’є по гаманцю.

Ст. 90 КУпАП «Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України», а саме знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення рослин, занесених до Червоної Книги, з природного середовища, тягне накладення штрафу від 340 до 510 грн.

Санкція ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях»передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 119 грн.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних продавців, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання України для майбутніх поколінь.