Питання життєзабезпечення області обговорив Юрій Гарбуз на нараді представників Штабу ОС та ВЦА

2018-07-13
Питання життєзабезпечення області обговорив Юрій Гарбуз на нараді представників Штабу ОС та ВЦА
 

10 липня у м. Краматорську голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз взяв участь у спільній робочій нараді представників Командування об’єднаних сил та керівництва ВЦА Луганської та Донецької областей. Під час наради було обговорено шляхи практичної реалізації завдань інформаційної та гуманітарної складових операції Об’єднаних сил.

Заступник Командувача об’єднаних сил генерал-майор Олександр Голоднюк звернув увагу на реалізацію планів спільних дій Об’єднаних сил та обласних ВЦА. Головні напрями цих планів: стратегічні комунікації, гуманітарна безпека, цивільний захист, національно-патріотичне виховання молоді. Генерал-майор Голоднюк відзначив Луганську область у частині реалізації інформаційного блоку планів спільних дій. Зокрема, наголосив на створенні робочої групи з питань збільшення україномовного контенту та ухвалення Комунікативної стратегії Луганської області до 2020 року, яка серед іншого передбачає дотримання принципу «єдиного голосу».

Як зазначив під час виступу Юрій Гарбуз, Луганська обласна ВЦА веде тісну співпрацю з Командуванням об’єднаних сил за всіма напрямами. Це стосується як сфери безпеки, так і гуманітарної та інформаційної складових Операції об’єднаних сил.

Очільник області звернув увагу на основні проблемні питання для Луганської області, вирішення яких вимагає сприяння з боку Командування ОС. Зокрема, визначення правового статусу, форми власності та порядку фінансування контрольно-пропускних пунктів в’їзду-виїзду. «З метою правового врегулювання роботи КПВВ та блокпостів Луганською обласною ВЦА підготовлено 154 листи до центральних органів виконавчої влади, низку проектів постанов Кабінету Міністрів України, проект рішення РНБО», –акцентував Юрій Гарбуз та закликав Командування ОС підтримати прийняття цих нормативно-правових актів.

Також він наголосив на загрозі енергетичного колапсу в Луганській області у зв’язку з ситуацією навколо ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», що є ліцензіатом по розподілу і поставці електроенергії в області.

«Рахунки підприємства заарештовані, накладені штрафні санкції. У свою чергу, «ЛЕО» загрожує відключенням електроенергії бюджетним і комунальним підприємствам області. Тому ми повинні попередити виникнення надзвичайної ситуації», – підкреслив Юрій Гарбуз. За його словами, що під час воєнних дій у Луганській області контроль над такими стратегічними галузями, як електро-, газо- та водопостачання, має бути у держави.

Також очільник області зазначив, що окрему проблему становить бездоговірне положення споживання електричної енергії військовими підрозділами, що дислокуються в зоні проведення ООС.

Блокпости і військові частини підключаються до електричних мереж без укладення договорів оренди приміщень або ділянок з їхніми власниками. В окремих випадках власника знайти неможливо (поле, дорога), однак там, де це можливо, відносини з енергопостачальною організацією теж не регулюються.

«Військові розміщені в багатоповерховому будинку біля обласної туберкульозної лікарні в с. Трьохізбенка. Станом на 1 червня 2018 року неврахованих спожито 1,44 млн кВт, середньомісячне споживання становить 33 тис., – навів приклад Юрій Гарбуз. – Аналогічна ситуація спостерігається в населених пунктах уздовж лінії розмежування (соціальні об'єкти, садівничі товариства, бази відпочинку, приватні домогосподарства)».

Серед інших проблемних питань, які розглядалися на нараді – покращання залізничного сполучення Луганської області з іншими регіонами України, створення ВЦА селища Станиця Луганська та міста Щастя. Окрему увагу було приділено формуванню єдиного інформаційного простору та стабілізації політичної ситуації з метою протидії інформаційній агресії РФ та мінімізації іміджевих втрат України.

 
За інформацією прес-центру Луганської ОДА