Обговорено перспективи реформування адміністративно-територіального устрою області

2019-01-31
Обговорено перспективи реформування адміністративно-територіального устрою області
 

Заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко взяв участь у засіданні «круглого столу» на тему «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Луганщини».

Під час заходу Геннадій Іваненко нагадав, що минулого року Верховною Радою України був зареєстрований законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який передбачає формування адміністративно-територіальних одиниць на регіональному (область), субрегіональному (район), базовому (ОТГ) та допоміжному (районний поділ у містах) рівнях.

В області була утворена робоча група з підготовки пропозицій щодо його удосконалення. Так, передбачено, утворення на субрегіональному рівні шести районів, включаючи тимчасово окуповану територію. А саме, Біловодський, Старобільський, Сєвєродонецький, Луганський, Ровеньківський та Алчевський райони у складі території громад міст обласного значення.

«Сьогодні в державі відбуваються незворотні зміни і реформи. Один із успішних прикладів – децентралізація, – зауважив заступник голови облдержадміністрації. – У цьому напрямі ще багато треба вирішити та зробити. Сподіваюсь, на заході почути кожну думку, бачення для подальшої роботи».

Участь в обговоренні взяли голови райдержадміністрацій, районних та міських рад, об’єднаних територіальних громад, а також експерти Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Жвава дискусія виникла між головами райдержадміністрацій стосовно Перспективного плану формування громад Луганської області. Було зазначено, що Перспективний план був сформований у відповідності до методики і на рівні Мінрегіону, та визначений одним із кращих по відповідності критеріям його розробки на відміну від інших регіонів України.

Наталія Бойко, виконавчий директор луганського регіонального відділення Асоціації міст України підкреслила, що Перспективний план – необхідний документ, яке дає уявлення громадянам України, які мешкають на окупованій території, про шляхи відновлення територіальної цілісності Україні.

Під час засідання «круглого столу» учасники розглянули основні проблеми існуючого стану адміністративно-територіального устрою та шляхи їх вирішення.

Організатором заходу виступила Українська асоціація районних та обласних рад за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».