Обережно! Вибухонебезпечні предмети поряд з нами

2017-09-07

Сьогодні, 07.09.2017, о 9:15 в місті Щастя була знайдена ручна граната марки F1. Вибухонебезпечний предмет виявив сторож тенісного залу  за адресою: вул. Спортивна, будинок 3. Граната лежала в купі каміння біля тильної сторони фундаменту, який зараз ремонтується.

Сторож подзвонив в ДСНС і повідомив про свою знахідку. Наряд відділення поліції №1 м. Щастя відразу прийняв відповідні заходи, огородив територію і організувавши її охорону до приїзду піротехніків. Піротехнічний розрахунок Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України прибув на місце події і після огляду вибухонебезпечного предмета, в 13:30, гранату забрали для подальшого знищення. Як повідомили фахівці - вибухотехникі, граната марки F1 була покрита шаром іржі і перебувала у вибухонебезпечному стані.

Відділ комунікації поліції Луганської області повідомляє, що вчора  у Новоайдарському районі під час розбирання боєприпасу постраждав місцевий мешканець. В руках 38-річного мешканця с. Дмитрівка Новоайдарського району вибухнув боєприпас, який він намагався розібрати. З тяжкими тілесними ушкодженнями чоловіка госпіталізовано до лікарні. А, за місцем його мешкання виявлені ще вибухонебезпечні предмети.

За висновками спеціалістів - вибухотехників ГУНП в Луганській області виявлені вибухонебезпечні предмети відносяться до категорії вкрай небезпечних та заборонених до транспортування. На підставі цього, їх знешкодження заплановано на визначений час. На теперішній час місце події охороняється співробітниками Новоайдарського відділу поліції.

За даними фактами відкриті кримінальні провадження за статтями 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) та 263 (Незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами або вибуховими речовинами) КК України.

Фахівці центру швидкого реагування ДСНС України звертаються до мешканців з проханням дотримуватись заходів безпеки при виявленні підозрілих предметів.

Пам’ятка щодо першочергових дій у разі виявлення або
застосування вибухових пристроїв

При    виявленні    підозрілого    предмета    суворо    забороняється    самостійно поводити   з   ним   будь які   дії   (торкатися,   нахиляти,   відкривати,   переміщувати, підіймати, перерізати та ін.)

 

В   усіх   випадках   про   виявлення   ознак   вибухового   пристрою   повідомляти оперативних чергових правоохоронних органів невідкладно.

 

Примітка:    Треба пам'ятати, що марна трата часу при загрозі вибуху може призвести до людських жертв!

 

У разі виявлення предмета, підозрілого на вибуховий пристрій (надалі ВП), у першу чергу необхідно:
- негайно повідомити старшого начальника про виявлення характерних ознак ВП, місце його знаходження, час виявлення та особу, яка виявила;

- викликати спеціаліста-вибухотехніка через чергову частину ДСНС чи МВС України (за тел.101;  102);

- у разу підтвердження наявності ознак вибухового пристрою організувати евакуацію людей з будівлі чи території, що знаходиться під контролем;

- оперативно виконувати всі рекомендації спеціаліста-вибухотехніка. 
  Характерними ознаками, що вказують на можливу наявність ВП, можуть бути:
- виявлення в громадських місцях чи транспорті валіз, пакунків, коробок та інших предметів, залишених без нагляду власників;

- отримання адресатом поштового відправлення, вміст якого чи відправник йому невідомі;

- наявність у виявлених предметів характерного вигляду штатних бойових припасів, навчально-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів чи їх елементів;

- наявність у виявлених предметів звуку працюючого годинникового механізму;

- наявність у виявленому предметі запаху бензину, газу, розчинника, паливно-мастильних матеріалів, хімічних речовин тощо;

   - наявність диму, що виходить з предмету;

- наявність у виявленого предмета елементів (деталей), що не відповідають його прямому призначенню;

- надзвичайно велика маса виявленого предмета (наприклад, невідповідність ваги коробки від цукерок, банки від кави, блокнота та інше);

- нестандартний засіб виготовлення посилочної тари;

- наявність будь-якого додаткового контакту предмета з об'єктами навколишньої обстановки;

- наявність у дверях, вікнах будь-яких сторонніх предметів, закріпленого дроту, ниток,шнурів, важелів тощо;

- наявність стороннього сміття, порушення ґрунту, покриття на газонах, тротуарах за відсутності пояснень щодо їх виникнення у відповідних служб.


Виконавчий комітет Щастинської міської ради